Pahor: Po zdravstveni krizi bo prišla recesija, to je skoraj neizogibno (VIDEO)

Predsednik republike poudarja, da bo treba po koncu epidemije ohraniti enotnost, saj bo nastopila težka gospodarska situacija.
Fotografija: Borut Pahor. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Borut Pahor. FOTO: RTV Slovenija

Borut Pahor je v pogovoru z Rosvito Pesek, ki so ga predvajali v sinočnjih Odmevih, spregovoril o trenutni krizni situaciji, v kateri se je znašla tudi Slovenija. Kot je poudaril, je z ravnanjem državljank in državljanov v času epidemiološke situacije izredno zadovoljen. Pohvalil je tudi delovanje pristojnih služb in ukrepe, ki jih je v zadnjih dneh pripravila vlada. Poleg pogovora z Janezom Janšo se je Pahor govoril tudi z Matejem Lahovnikom. Ta je del ekipe, ki pomaga vladi pri pripravi t. i. zakonskega koronapaketa. Ta, kot pravi, uživa njegovo zaupanje.

Pahor opozarja, da bo po tej zdravstveni krizi verjetno sledilo obdobje recesije. »To je skoraj neizbežno,« je poudaril. Z ukrepi, ki so po mnenju Pahorja pravočasni in ustrezni, pa prihajajo tudi določene skrbi, opozarja. Te so povezane s krizo, ki bo po njegovih napovedih nastopila kasneje, saj bo potrebno gospodarsko okrevanje.

Po zdravstveni krizi se lahko pojavi tesnobnost

Predsednik si želi, da Slovenija tudi po koncu zdravstvene krize ohrani enotnost in razumevanje. Po njegovih besedah prihaja zahteven čas reševanja posledic epidemije, nastopita lahko tako socialna kot gospodarska kriza. »Ko bo najbolj resen del zdravstvene krize mimo, takrat bo čas za politično sodelovanje ter medsebojno spoštovanje,« poudarja Pahor. Kot dodaja, se lahko pojavi tesnobnost, da bo kdo ostal socialno prizadet in pozabljen. Takrat bo po njegovih besedah sočutnost enako, če ne še bolj pomembna.

Za danes je Pahor napovedal srečanje štirih predsednikov. S predsedniki vlade, državnega zbora in državnega sveta bodo namreč govorili o krizi, ki prihaja. Kot pravi, bodo ukrepanje vlade pri sanaciji posledic epidemije prestavili v višjo prestavo. Ti ukrepi so Pahorjevih besedah namenjeni temu, da na novo zaženejo gospodarstvo. Dogovorili se bodo tudi za načine sodelovanja, da bo to ukrepanje delovalo demokratično in učinkovito.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije