PRAVICE NEKDANJEGA

Pahor ne bo posebni odposlanec vlade, a hudega mu ne bo. Pripada mu vse to ...

Nekdanjemu predsedniku eno leto pripadajo nadomestilo plače, pisarna in sodelavca, vozilo z voznikom, varovanje.
Fotografija: 23. decembra je Borut Pahor postal nekdanji predsednik. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
23. decembra je Borut Pahor postal nekdanji predsednik. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

O tem, kaj bo po izteku mandata počel nekdanji predsednik republike Borut Pahor, smo že večkrat pisali. Tudi sam je v nekaj intervjujih omenjal različne možnosti. Kot smo poročali, si želi funkcije na zunanjepolitičnem področju.  

»Rad bi delal nekaj, kar delam rad, ker bi potem to delal dobro. V domačo politiko se ne nameravam vračati, svoj opus sem zaokrožil. Zdi se mi, da imam nekaj spretnosti, nekaj znanja in izkušenj pri reševanju konfliktov in se znam izpogajati za to, da najdemo lažjo rešitev. Če bom kaj takega lahko delal doma ali v tujini, bom to z veseljem opravljal.« Pahor je namigoval na mesto posebnega odposlanca vlade za slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov. S tem bi vlada izkoristila njegove bogate zunanjepolitične izkušnje. 

Vendar se mu to mesto blago rečeno izmika. Kot poroča portal N1, Pahor ne bo postal posebni odposlanec vlade, ministrica Tanja Fajon je namreč sporočila, da ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) s Pahorjem »nima sklenjene nobene pogodbe in je tudi ne načrtuje skleniti«. Fajonova meni, da »formalizacija dodatne vloge kogarkoli trenutno ni potrebna«.

Kaj pripada Pahorju kot nekdanjemu predsedniku?

Četudi se za funkcijo posebnega odposlanca vlade Pahorju ne bo izšlo, mu ne bo hudega. Vsaj še eno leto ne. Toliko časa mu namreč pripada vodenje pisarne nekdanjega predsednika na Trgu republike, kamor se je že preselil. O tem smo poročali tukaj. Eno leto ima tudi pravico do dveh sodelavcev in službenega vozila z voznikom. V tem obdobju je tudi še varovan. V pisarno nekdanjega predsednika se z njim seli tudi zdajšnja vodja kabineta Alja Brglez.

Poleg tega ima nekdanji predsednik, če ne dobi ustrezne zaposlitve ali ne izpolnjuje pogojev za upokojitev, pravico do enoletnega nadomestila v višini 80 odstotkov predsedniške plače. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije