SPOMIN OSTAJA

Pahor ne bo odlikoval Krambergerja!

Objavljeno 12. julij 2020 18.39 | Posodobljeno 12. julij 2020 18.39 | Piše: Tomica Šuljić

Dobri mož iz Negove brez posmrtnega priznanja tako na lokalni kot državni ravni. Ivan Kramberger mlajši: Spomin nanj ohranjate Slovenske novice prek dobrodelnega sklada.

Prva žrtev političnega atentata v Sloveniji FOTO: Oste Bakal
Minuli teden je vlada odgovorila na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča, ki je prejšnji mesec predlagal, da se postavi »spominsko ploščo ali spomenik prvi žrtvi političnega umora v novi Sloveniji, gospodu Ivanu Krambergerju«, in to v Jurovskem Dolu oziroma »na mestu, kjer je imel svoj zadnji govor«. Vlada tej pobudi ne nasprotuje, toda s tem se priznanja človeku, ki se je ob rojstvu Slovenije opazno vpisal v njeno politično zgodovino, še niso premaknila z mrtve točke. Strel iz puške nas je prikrajšal za odgovor, kaj bi v resnici naredil v slovenski politiki. V preteklosti pa s postavitvijo spomenika v Jurovskem Dolu niso bili uspešni.

Predsednik posthumno ne odlikuje

»Bil je plan, da se naredi spomenik v Jurovskem Dolu, vendar je takrat Peter Rotar temu nasprotoval,« nam pove Ivan Kramberger mlajši, Ivekov sin. Pred šestimi leti smo poročali, da je želela občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah v Jurovskem Dolu postaviti spomenik: »Ko smo začeli postopek in ga že skoraj naročili, se je pri meni ustavil gospod Rotar, naš občan. Dejal je, da si tega v našem kraju ne želi, saj živi blizu mesta, predvidenega za spomenik,« nam je leta 2014 dogajanje opisal župan Svetega Jurija v Slovenskih goricah Peter Škrlec. Rotar, ki je na Dobu molče odsedel Krambergerjev umor, je januarja lani resnico odnesel v grob.
image
Edino obeležje je Iveku postavila krajevna skupnost ob 20. obletnici umora. FOTO: Oste Bakal

Ob 20. obletnici umora je spominsko znamenje v Negovi postavila krajevna skupnost, sicer pa umorjenemu Krambergerju v preteklosti niso želeli podeliti posmrtnega priznanja ne na lokalnem ne na predsedniškem nivoju. »Jaz sem v preteklosti zagovarjal tudi podelitev naziva častnega občana, vendar za to ni bilo prave politične volje,« nam pojasnjuje župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko. Slednji je pred leti neuspeli predlog za Delo pojasnil tako: »Komisija za podeljevanje ni bila navdušena nad mojih predlogom. Morda bom poskusil znova.«

Kramberger mlajši je že podal pobudo predsedniku republike, da njegovega očeta odlikuje: pobude ni naslovil le na Boruta Pahorja, ampak leto pred tem tudi na prejšnjega predsednika Danila Türka ob 20. obletnici očetove smrti. »Predsednik države
image
Krambergerja nista hotela odlikovati dva predsednika republike.
FOTO: Arhiv Slovenskih novic
ima v rokah žezlo za najvišja priznanja, katera si oče nedvomno zasluži in da dobi vsaj neko zadoščenje za vse, kar je naredil za Slovenijo,« nam je sin pojasnil obe pobudi na predsedniški urad. S slednjega pa so nam povedali, da Borut Pahor visoko ceni prispevek, ki ga je dal Ivan Kramberger »k demokratizaciji in politični pluralizaciji Slovenije, predvsem pa njegov izjemni humanitarni čut in človekoljubna dejanja«. Pa vendar, zaključi Pahor: »Predsednik republike po uveljavljeni praksi ne odlikuje posthumno.«

Bo družina plačala sama?

Vlada še opozarja, da je za nove javne spomenike ob lokaciji treba zagotoviti tudi sredstva za postavitev: »Lahko gre za sponzorska sredstva, sredstva občin ali namenska proračunska. V proračunu Republike Slovenije za leto 2020 tovrstne proračunske postavke ni.« Ni pa odprta niti spominska soba Ivana Krambergerja na gradu Negova, ki jo je gornjeradgonska občina želela vzpostaviti ob 25. obletnici Ivekove smrti: »V ta projekt je bil vključen naš zavod Kultprotur, ki je aktivno zbral kar veliko gradiva, za ta namen sta bila izdelana projektna dokumentacija in načrt postavitve, vendar končne realizacije še ni bilo,« pojasnjuje župan Rojko.
image
Oče bi bil ponosen na sina Ivana mlajšega, ki je leta 2016 prejel plaketo državnega sveta za naj prostovoljca.
FOTO: Generalna policijska uprava

V našem pogovoru s Krambergerjevim sinom nam ta pove svoje čutenje dobrodelnega Krambergerjevega sklada Slovenskih novic. »Tako ste ohranjali spomin na mojega očeta.« Kramberger mlajši, ki sta ga predsednik republike in državni svet odlikovala za prostovoljstvo in civilno zaščito, je večkrat povedal, da je tudi družina pripravljena pomagati s finančnimi sredstvi. A spomin na dobrega moža iz Negove si zasluži širši poklon javnosti – tudi ali morda prav zaradi dobrih del, s katerimi je dajal, ne da bi jemal. 
V preteklosti sem zagovarjal tudi podelitev naziva častnega občana, vendar za to ni bilo prave politične volje.
Deli s prijatelji