Dež bo prehajal v sneg, napovedane nevihte in neprijetnost iz Afrike

Danes do 11 stopinj, na Goriškem nekoliko topleje.
Fotografija: Ledeni možje bodo upravičili svoj sloves, ponekod bo celo snežilo. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Ledeni možje bodo upravičili svoj sloves, ponekod bo celo snežilo. FOTO: Getty Images, Istockphoto

V prihodnjih dneh godujejo t. i. ledeni možje, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja. Skladno s tradicijo je Slovenijo zajelo deževje, ki je ponekod že povzročalo težave. Današnji dan bo najhladnejši ta teden.

Ob 6.49 je v naselju Čiginj v občini Tolmin zaradi obilnih padavin in zamašenih odtočnih jaškov meteorna voda poplavila garažne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so očistili odtočne jaške in izčrpali vodo iz garažnih prostorov.

Snežilo bo

Danes, ko goduje sv. Pankracij, bo po napovedih agencije za okolje (Arso) oblačno, deževno in hladneje. Dež je zajel vso državo, z njim je prišla tudi izrazita hladna fronta. Čez dan bo oblačno in deževno, le na severovzhodu bo popoldne že po večini suho. Na severovzhodu države se je zgodaj zjutraj v dobri uri in pol ohladilo za 10 stopinj Celzija – po nižinah na okrog 6 stopinj Celzija. Piha tudi okrepljen severovzhodni veter. Ohladitev je izrazitejša v spodnji plasti ozračja.

Zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Preplavila nas bo hladna zračna masa z območja severnega Atlantika. Še se bodo pojavljale padavine, ki bodo popoldne slabele in do večera povsod ponehale.

V gorah bo snežilo in tudi dele sredogorja bo pobelil sneg. Zaradi oblačnega vremena bodo dnevne temperature nižje od jutranjih. Po nižinah bo temperatura popoldne le okrog 10 stopinj Celzija, v višjih legah pa le okrog 5.

V četrtek nevihte

V sredo in četrtek, ko godujeta sv. Servacij in sv. Bonifacij, se obeta spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Nastale bodo posamezne plohe, v četrtek tudi nevihte. V sredo bo v zahodni Sloveniji ter delu osrednje in južne pretežno oblačno, v zahodni Sloveniji bodo krajevne padavine. V vzhodni Sloveniji bo delno jasno. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 8, ob morju okoli 12, najvišje dnevne od 16 do 21, ob morju in v vzhodni Sloveniji do 23 stopinj Celzija. 

Okrepljen jugozahodni veter bo v višinah k nam prinašal večjo količino puščavskega prahu, zato kljub občasnim razjasnitvam vremenoslovci pričakujejo, da bo ozračje motno oziroma mrčasto.

V četrtek bo zjutraj pretežno jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno. Nastale bodo posamezne plohe in nevihte. V petek bo delno jasno, predvsem v zahodni polovici Slovenije pa spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami. Oba dneva bo pihal jugozahodni veter.

Od sobote naprej kaže na malo toplejše vreme brez večjih padavin. Jutranje temperature bodo okoli 10, popoldanske pa okoli 20 stopinj Celzija, še napoveduje Arso.

Tako vreme nas predvidoma čaka v naslednjih dneh. FOTO: Arso
Tako vreme nas predvidoma čaka v naslednjih dneh. FOTO: Arso

 

Kakšno je vreme pri vas? Pošljite nam fotografije ali videoposnetke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije