'OGABNE RAZMERE'

Pacientka Jasmina: Na urgenci kot v hlevu, širi se smrad po urinu

Opozorila je na marsikatero težavo.
Fotografija: Polni hodniki na kirurškem oddelku urgence, marec 2014. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Polni hodniki na kirurškem oddelku urgence, marec 2014. FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – Na twitterju se je pojavil zapis pacientke Jasmine, ki si verjetno niti v sanjah ni predstavljala, čez kaj vse bo morala prestati med čakanjem v urgentnem bloku infekcijske klinike v Ljubljani. Med večurnim čakanjem na izvide, kot piše, se je urgentna ambulanta vse bolj polnila, začelo je zaudarjati po urinu, hkrati pa so bolniki in njihovi spremljevalci bili izpostavljeni prepihu: »Objekt je obupen. Ali ni predstojnika nič sram, da vodi to umazanijo?«

Za pojasnila in komentar smo se obrnili na UKC Ljubljana, kjer so nam zaupali, da se na anonimne zapise praviloma ne odgovarjajo, saj so težko preverljivi, a so nam podali nekaj pojasnil pod posamezne Jasminine kritike.

1. Pacientka: Zakaj že štiri ure čakam na urgentne izvide?
Pojasnilo UKC Ljubljana: Precej izvidov gre v obdelavo na medicinsko fakulteto. Gradimo nov laboratorij, ki naj bi vse skupaj pohitril in pocenil. Drži, da vsi laboratorijski izvidi (tudi urgentni) niso narejeni takoj, ker postopki trajajo. Z več konkretnimi podatki o avtorici bi lahko to natančneje pojasnili, vendar bi v tem primeru kršili varstvo pacientkinih pravic.

2. Pacientka: Na infekcijski kliniki sem že nekaj ur. Do sedaj še nobeden, ki mora iti na oddelek, ni bil sprejet. Prihajajo pacienti z urgentnega bloka in pošte na sprejemni pisarni je vedno več.
Pojasnilo UKC Ljubljana: »Dejstvo je, da na infekcijski kliniki vsakodnevno pregledamo približno od 20 do 50 odraslih bolnikov, pozimi še več. Sprejmemo pa jih v povprečju 10 na dan. Dnevno so vse priznane postelje za odrasle zasedene, lahko nove sprejmemo šele po odpustu drugih pacientov. Če dopoldne odpuščene bolnike svojci sprejemajo pozno zvečer, kar postaja praksa, so postelje do tedaj in do končanega razkuževanja zasedene in ne morejo sprejeti novih pacientov.

Razmere na infekcijski kliniki so kritične, prostori dotrajani. FOTO: Ustanove.zdravstvena.info, zaslonski posnetek
Razmere na infekcijski kliniki so kritične, prostori dotrajani. FOTO: Ustanove.zdravstvena.info, zaslonski posnetek

3. Pacientka: Zaradi prepiha sem se verjetno dodatno prehladila.
Pojasnilo UKC Ljubljana: Prepih je lahko posledica del, ki trenutno potekajo v urgentni ambulanti ravno zaradi izboljšanja sprejema za bolnike. Ker država ni predvidela denarja za celostno prenovo, UKC Ljubljana opravlja dela v omejenem obsegu iz lastnih sredstev in bodo končana do predvidoma konca septembra.

4. Objekt je obupen, ali predstojnika ni sram, da vodi takšen objekt?
Pojasnilo UKC Ljubljana: Strinjamo se je, da je objekt star in potreben obnove. Obstoječi prostori za urgentno ambulanto ne ustrezajo potrebam, saj se je število obravnav pomembno povečalo od časa izgradnje urgentnega trakta, prav tako zaradi staranja tudi zahtevnost pacientov.

5. Širi se smrad po urinu.
Pojasnilo UKC Ljubljana: V obravnavi so pretežno starejši, nepokretni bolniki, ki so pogosto tudi inkontinentni. V času okužbe je urin še bolj koncentriran in zato močnejšega vonja.

Pacientka Jasmina piše, »da je tako ogabna bolnišnica, da je prav neverjetno, kako obvladujejo infekcije«. A po drugi strani, je pohvalila »neverjetno prijazno osebje« in dodala, da je »nespoštljivo, da morajo delati v tem hlevu«. Iz UKC Ljubljana so odgovorili, da jih »pohvala osebja veseli, saj gre za eno najtežjih delovišč v UKC Ljubljana«.

Kaj je pacientka doživljala, lahko razberemo samo iz zapisov na twitterju. Za dodatna pojasnila nam ni bila na razpolago, so nam pa iz UKC Ljubljana sporočili, »da je velik del navedb neresničen, sploh glede čakanja na izvide, in prav tako gospa ni čakala na sprejem na infekcijsko kliniko, temveč na drug oddelek«.
 

»Potem pa počivaj v takšnem cirkusu«


Vseeno ne gre zanemariti dejstva, da so razmere na infekcijski kliniki kritične, o čemer pišejo tudi drugi obiskovalci klinike. Tako se je maja letos razpisal neki drug pacient: »Infekcijska klinika v Ljubljani je sramota slovenskega zdravja. Ni prostih sob in ležiš na hodniku ambulante ob vseh čakajočih ljudeh z raznimi boleznimi. Potem pa ti za piko na i rečejo, da jih je le pet pred tabo. Neki gospod že od sobote spi na hodniku. Potem pa počivaj v takšnem cirkusu.«
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije