DOPOLNILNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Pa to je noro! Premija za zdravstveno zavarovanje dražja za 10 evrov

Podražitev bo doletela 315.000 zavarovancev.
Fotografija:  FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
 FOTO: Jure Eržen, Delo

Zavarovalnica Generali s 1. majem zvišuje mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 10,39 evra. Kot glavne razloge za zvišanje navajajo neugodne smernice na področju zdravstvenih storitev, in sicer rast cen zdravstvenih storitev (t. i. medicinsko inflacijo) ter rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, se cene zdravstvenih storitev v Sloveniji zadnja leta povišujejo. Najvišjemu dvigu pa smo bili priča lani, in sicer zaradi visoke inflacije. Zato se je poviševalo doplačilo zdravstvenih storitev.

Poleg tega je bilo v prvih dveh mesecih letošnjega leta zaradi vpliva zakonodaje na področju skrajševanja čakalnih dob opravljenih 12 odstotkov več zdravstvenih storitev kot v enakem obdobju lani, so dodali.

Ob tem pa se, so opozorili, spreminja nabor storitev. Po njihovih navedbah je namreč Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) od začetka leta 2020 do 1. februarja letos v nabor vključil več kot 1270 novih storitev in okrog 110 storitev, ki se izvajajo pri zdravljenju na daljavo.

Pri Generaliju zavarovanih 315.000 zavarovancev

Lani je 95 odstotkov zavarovancev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zavarovalnice Generali koristilo zdravstvene storitve. Stroški doplačil pa so se samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta zvišali za 27 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so izpostavili v omenjeni zavarovalnici.

Najvišjo rast stroškov v prvih dveh mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani beležijo pri bolnišnični dejavnosti, in sicer za več kot 50 odstotkov. Sledijo storitve specialistične dejavnosti in zdravstva na primarni ravni, katerih stroški so se povišali za več kot 30 odstotkov.

Pri zavarovalnici Generali so izpostavili, da so premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nazadnje povišali 1. novembra 2019, doslej pa je bila najnižja na trgu. Nova osnovna mesečna premija bo od 1. maja znašala 44,89 evra (namesto dozdajšnjih 34,50 evra).

Zavarovalnica ima sicer dobrih 315.000 zavarovancev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije