PODRAŽITEV

Pa ne že spet! Ponovno bomo plačevali več

Vzajemna bo več zaračunala s 1. septembrom.
Fotografija: Ponovno nas bo udarilo po žepu. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Ponovno nas bo udarilo po žepu. FOTO: Mavric Pivk, Delo

LJUBLJANA – Od zadnjega zvišanja premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje je minilo šele nekaj mesecev, pa se napovedujejo že nove. Danes je zvišanje za 3,5 evra napovedala zavarovalnica Vzajemna. Ali ji bosta sledila tudi Adriatic Slovenija in Triglav?
 
V Vzajemni bodo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 1. septembra zvišali za nekaj več kot 3,5 evra na 35,67 evra (s triodstotnim popustom 34,60 evra), je poročal nacionalni radio. V podražitev so po trditvah Vzajemne prisiljeni zaradi stroškov za zdravstvene storitve.
 
Nazadnje so se cene dvignile 1. marca. Zavarovalnica Vzajemna je premijo dvignila z 30,12 evra (s triodstotnim popustom 29,22 evra) na 31,97 evra (z zakonsko dovoljenim triodstotnim popustom premija znaša 31,01 evra), Adriatic Slovenica pa na 31,98 (s 30,34 evra). Triglav je dvignil mesečni obrok z 30,79 evra na 32,99 evra.
 
Tedaj so zavarovalnice kot vzrok za zvišanje navajale povečan obseg zdravstvenih storitev v letu 2018 in povišanje cen nekaterih zdravstvenih storitev.

Datuma spremembe še ne morejo napovedati

Vprašanja, ali bodo premije zvišali tudi oni, smo naslovili na Adriatic Slovenijo in Triglav.

»V tem trenutku ne načrtujemo povišanja premije, če pa se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta ne bodo spremenili, bo korekcija premije potrebna. Trenutno pozorno spremljamo rezultate, datuma in obsega morebitne spremembe premije pa danes ne moremo napovedati,« so odgovorili iz Adriatica in dodali, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije stroške doplačil k storitvam iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. »Stroški zdravstvenih storitev in doplačil k tem storitvam se v zadnjih letih povišujejo zaradi visoke stopnje zaposlenosti, visoke gospodarske rasti, ukrepov zdravstvene politike, ukrepov nosilca obveznega zdravstvenega zavarovanja in višanja cen storitev. Zavarovalnice moramo v vsakem trenutku izpolnjevati obveznosti iz zavarovalnih pogodb, zato predstavlja skokovito naraščanje stroškov zdravstvenih storitev in doplačil tveganje, ki vpliva na poslovanje zavarovalnice v tem segmentu.«

V Triglavu bomo tako kot do zdaj cenovno politiko tudi v prihodnje oblikovali v skladu s pričakovanimi trendi gibanja stroškov zdravstvenih storitev. »O morebitni spremembi premije dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja bomo zavarovance in javnost pravočasno in na primeren način obvestili v skladu z zakonskimi določili,« pa so sporočili iz naše največje zavarovalnice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije