NA KOŽO

Ouzo in sošolkine gatke

Objavljeno 13. november 2012 23.25 | Posodobljeno 13. november 2012 23.29 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Gimnazijam zamerim, da so maturantske izlete prepustile agencijam.

Domen Mal.

November je, ampak v nabiralniku je že čakala položnica za plačilo maturantskega izleta. Turistična agencija je šla na roko staršem – 500 evrov je velik zalogaj, pa so jih razdrobili na obroke. Ampak saj maturanc ne stane samo 500 evrov, z vsemi doplačili in predvideno skromno porabo »za zraven« se bo cifra ustalila pri okroglem tisočaku. Jurja za en teden veseljačenja v Grčiji! Toliko stanejo enotedenske počitnice v isti državi za dve osebi, all inclusive.

V starih časih smo se za zaključni izlet zmenili sami v razredu, zbrali fičnike, kot bi danes rekel 150 evrov, in šli po navadi na Hrvaško. Si tudi kaj ogledali, pa se zabavali, jasno, nekaj popili in pokadili, ampak v mejah normale. Nobenemu ni bilo treba pumpati želodca.

Zdaj pride v začetku šolskega leta na šolo predstavnik turistične agencije, oborožen z lepimi besedami, prospekti, oh in sploh, dijake ima na svoji strani v sekundi, tista powerpoint prezentacija sploh ne bi bila potrebna. To je seveda samo začetek. Agencija, ki ima vse psihološko naštudirano, pusti, da mladinci doma preparirajo starše, kako je tole špica super non plus ultra mega izlet, na katerem ne smejo umanjkati, ker bodo imeli drugače cel lajf travme, a štekate, starci? Potem agencija povabi v šolo še mame pa fotre, in jim, tokrat z umirjenim, tehtnim pristopom zagotovi, da bo njihovemu mesu in krvi v Grčiji krasno. Stalo bo minimalno toliko in toliko dinarčkov, maksimalno pa ... Odvisno, ali bo šlo dete v Grčijo z ladjo ali z avionom in ali bo doplačevalo še za nobel večerje pa druge animacije.

Prav tako v agenciji ne pozabijo pomiriti staršev, da bodo tam 24 ur na dan prisotni zdravniki in bolničarji. Ali, če prevedemo: Spoštovani, nikar se ne bojte za svoje otroke, ko se ga bodo nažrli kot krave, bomo poskrbeli, da se ne bo nikomur nič hudega zgodilo.

Spomin na Grčijo zrelostnega izleta 17- in 18-letnikov? Ouzo, sošolkine gatke in veliko megle. Kaj pa je to Akropola?

Tudi gimnazijam zamerim, da so maturantske izlete, najbrž z olajšanjem, saj so vendarle velika odgovornost, prepustile agencijam. Te pa so v imenu biznisa njihov pomen povsem razvrednotile.
 

Deli s prijatelji