SLOVENSKA VOJSKA

Otroški vrvež in smeh v vojašnicah

Ob dnevu Slovenske vojske si je mogoče ogledati veliko zanimivega. V Šentvidu obiskovalci s svarunom in valukom hrumeli po dvorišču.
Fotografija: Strokovna pomoč ob ravnanju z zračno puško je bila dobrodošla. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Strokovna pomoč ob ravnanju z zračno puško je bila dobrodošla. FOTO: Boštjan Fon

Petnajsti maj je dan Slovenske vojske. Prav danes mineva 27 let od dneva, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti le v Sloveniji. V dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe, v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani, je v prvi generaciji služilo 120 oziroma 180 slovenskih nabornikov.

»Dan Slovenske vojske je dan ohranjanja vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebno vrednot osamosvojitvenih prizadevanj,« povedo iz vrst naših braniteljev rodne grude in dodajajo vabilo na obisk katere od naših vojašnic. Do 8. junija si bo moč ogledati veliko zanimivega po naših kasarnah, nato še nekaj v septembru. Na svoje dvorišče je vabila tudi vojašnica Slovenske teritorialne obrambe v Šentvidu, ki je nastala na območju Zavoda sv. Stanislava.

V letih po osamosvojitvi so v vojašnici delovala različna poveljstva in enote, danes so v vojašnici Verifikacijski center, Vojaški orkester, del 157. logističnega bataljona in EVOJ. Vojakom so se pridružili še gasilci ter policisti, kar je obisku večinoma nedostopnih prostorov dalo dodatno draž. Otročad je plezala po vozilih in seveda z največjim veseljem vklapljala signalne sirene in luči. Kdor je navdušen nad vojaško opremo, je lahko podrobneje pogledal opremo bombnih tehnikov, pirotehnikov in posebnih robotov za delo z lahko vnetljivimi eksplozivnimi sredstvi.

V vojaškem kotlu se je kuhal golaž, za posladek pa so vojaki ponudili svojevrstno doživetje. Sedli smo v vojaški večtonski mrcini tipa svarun in valuk, ki sta se hrumeče zapodili po dvorišču. Predvsem otroci so se iz vojaških oklepnikov vračali s širokim nasmehom, kajti kljub hitrosti so se v vozilih z izkušenimi vozniki pod seveda obvezno čelado počutili tako, kot se spodobi v družbi Slovenske vojske – varno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije