PRIVILEGIJ JAVNIH USLUŽBENCEV

Otroke bodo lahko pospremili v šolo in še plačani bodo

Minister za šolstvo poziva delodajalce, da omogočijo vsem staršem prvošolcem prost, plačan dan.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo

LJUBLJANA – Šolski prag bo v ponedeljek, 2. septembra, prvič prestopilo 20.840 prvošolk in prvošolcev. Zagotovo si pri tem posebnem dogodku želijo biti ob otroku vsi starši oziroma skrbniki. Nekateri si za ta dan vzamejo neplačan dopust, javni uslužbenci pa imajo za ta dan odobren plačan, izredni dopust.


Javni sektor v prednosti – spoštovati morajo sodišče

»Približuje se pričetek šolskega leta. Prvi šolski dan je za otroke, ki prvič prestopijo šolski prag, poseben dogodek, prav tako za njihove starše, zato je prav, da ta dan preživijo skupaj. Tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport si prizadevamo, da svojim zaposlenim omogočamo družini prijazne delovne razmere. Zaposlenim omogočamo, da na ta dan izkoristijo pravico do izrednega dopusta. Vlogo za izredni dopust zaposleni predložijo kadrovski službi ministrstva, k vlogi pa morajo priložiti kopijo potrdila o vpisu oziroma kopijo obvestila o sprejemu otroka v prvi razred,« so med drugim zapisali na spletišču državnih inštitucij. 

Vrhovno sodišče je lani v primeru javnega uslužbenca, ki je proti svojemu delodajalcu na delovnem sodišču v Kopru sprožil delovni spor, ker mu ni odobril izrednega plačanega dopusta za spremstvo prvošolca v šolo, odločilo da je prvi šolski dan enkraten dogodek v življenju otroka, zato so starši, ki svojega prvošolca pospremijo v šolo, za ta dan upravičeni do dodatnega dneva plačane odsotnosti z dela.


Varuh: V tem delu velja (le) za javne uslužbence

Iz urada varuha človekovih pravic Petra Svetina so ob tem dodali: »Odločitev v tem delovnem sporu je bila sprejeta v zvezi z določbo kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva, vendar podobno določbo vsebujejo tudi nekatere druge kolektivne pogodbe, tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti (KPND), katere zadnja alineja 29. člena določa, da je delavec lahko v posameznem koledarskem letu odsoten z dela s pravico do nadomestila plače tudi »en dan zaradi smrti bližnjih sorodnikov, zaradi vpoklica k vojaškim vajam, ki trajajo nad šest dni, in drugih neodložljivih opravkov«. KPND v tem delu velja (le) za javne uslužbence. Spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan torej ne predstavlja dne delavčevega letnega dopusta, gre za pravico, ki mu pripada poleg letnega dopusta.
 

Minister poziva vse delodajalce

»Minister dr. Jernej Pikalo vse delodajalce poziva, da sodbo Vrhovnega sodišča RS upoštevajo in svojim zaposlenim omogočijo, da z otroki skupaj delijo radosti prvega šolskega dne, ki je enkraten in pomemben življenjski dogodek v življenju vsakega državljana in državljanke,« so še zapisali. 


Položaja zaposlenega v javnem ali zasebnem sektorju nista primerljiva

Jernej Pikalo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Jernej Pikalo. FOTO: Leon Vidic, Delo
»Spomniti gre tudi na to, da je bilo v ustavnosodni praksi že zaslediti tudi stališče (ne sicer neposredno v prav takšnem kontekstu, za kakršnega je šlo v že navedeni tokratni sodbi najvišjega sodišča v državi), da se položaja zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju v več pogledih bistveno razlikujeta: »Že v izhodišču je različna ureditev delovnopravnega položaja, ki za javne uslužbence predvideva številne posebnosti v ZJU, Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 13/10, 59/10, 85/10,107/10, 35/11 in 46/13 – ZSPJS), ZObr in drugih zakonih. Ustavno sodišče je že sprejelo stališče, da položaja zaposlenih v javnem sektorju in v zasebnem sektorju nista primerljiva (Ustavno sodišče Republike Slovenije v odločbi št. U-I-146/12-35 z dne 14. 11. 2013),« pa so opozorili v varuhovem uradu.

V Sloveniji je več kot 160.000 javnih uslužbencev, koliko jih bo letos imelo plačan dopust za prvi šolski dan, ni znano. Z ministrstva za javno upravo so nam sporočili: »Ministrstvo za javno upravo nima in ne zbira teh podatkov za celotni javni sektor ter za državno upravo.« 


305 staršev vzelo izredni dopust na MNZ

Urad vlade za komuniciranje pa nam je sporočil, koliko prošenj za izredni dopust so dobila posamezna ministrstva in vladne službe do današnjega dne. Največ jih je na ministrstvu za notranje zadeve, kjer bo 305 staršev dobili izredni dopust, da bodo v šolo pospremili svojega prvošolčka. 
 
Število zaposlenih z izrednim dopustom za prvi šolski dan
Ministrstvo za zunanje zadeve 8
Ministrstvo za notranje zadeve 305
Ministrstvo za finance 118
Ministrstvo za obrambo 129
Ministrstvo za infrastrukturo 12
Ministrstvo za okolje in prostor 47
Ministrstvo za kulturo 6
Ministrstvo za javno upravo 28
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 9
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 25
Ministrstvo za pravosodje 41
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo 16
Ministrstvo za zdravje 10
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve 18
Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu 0
Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko 9
Služba vlade za zakonodajo 0
Protokol 1
Urad vlade za varovanje tajnih podatkov 0
Urad vlade za komuniciranje 3
Statistični urad 13
Urad za makroekonomske analize in razvoj 0
Urad za narodnosti 0
Generalni sekretariat vlade 8
Kabinet predsednika vlade 0
 

Kaj pa v gospodarstvu oziroma v podjetjih zunaj javnega sektorja? Imate tudi vi ta privilegij? Poročajte nam!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije