SMRT PO OPERACIJI

Otroka s prirojeno srčno napako sta umrla: odzvali so se v UKC Ljubljana

UKC Ljubljana: Bolnikom s prirojenimi srčnimi napakami strokovna obravnava na voljo ves čas.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je, potem ko je sodelovanje s centrom prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer, na zdravljenje v Izrael poslal dva otroka s prirojeno srčno napako. Po pisanju N1 sta julija umrla po operaciji – v razmaku dveh dni –, starši pa so vložili pritožbo na UKC Ljubljana. 

Oba otroka – stara osem in deset mesecev – sta se po pisanju N1 rodila s hudo srčno napako, zdravstveno oskrbo pa potrebovala od prvega dne življenja. Zdravili so ju v Centru za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana, zdravljenje pa sta potrebovala tudi v času, ko sta center zapustila dva otroška kardiokirurga, Roman Gebauer in Miha Weiss. Starši so prepričani, da zaradi dogajanja na programu otroške srčne kirurgije v Ljubljani zanju ni bilo optimalno poskrbljeno.

Iz UKC Ljubljana so zdaj, mesece pozneje, sporočili, da otrokoma tudi v Izraelu niso mogli pomagati.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so ob neuspešnem zdravljenju dveh otrok s težko obliko prirojene srčne napake, ki so ju zdravili ne le v UKC, ampak tudi v specializiranem centru v Izraelu, poudarili, da obravnava bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami kljub odhodu enega izmed otroških srčnih kirurgov vselej poteka nemoteno.

 

Pokorn si želi temeljitega in ažurnega zunanjega strokovnega nadzora

Strokovni direktor pediatrične klinike UKC Marko Pokorn je dejal, da si želi, da bi bil nadzor temeljit in opravljen kar se da ažurno. Kot je pojasnil, so iz UKC Ljubljana poleti dva otroka, ki sta se zaradi težke prirojene srčne napake zdravila na pediatrični kliniki, napotili na zdravljenje v mednarodni priznani center v Izrael k kirurgu Davidu Mishalyju, ki je pred leti že sodeloval z UKC. Odločitev o napotitvi v tujino je sprejel konzilij, v katerem sodelujejo zdravniki različnih specialnosti.

Mishaly je ob predstavitvi primerov in dokumentacije izrazil skrb glede uspeha zdravljenja, a so bili tamkajšnji kirurgi vseeno pripravljeni prevzeti odgovornost in izvesti zdravljenje, je pojasnil Pokorn. Žal zdravljenje ni bilo uspešno, oba otroka sta umrla.

Da nad odločitvami UKC ne bi bilo kakršne koli sence dvoma, je Pokorn v. d. strokovnega direktorja UKC Ljubljana Gregorju Norčiču predlagal, da odredi strokovni nadzor zdravljenja. »Moj predlog gre v smeri, da poiščemo nekoga, ki je neodvisen in mednarodno priznan strokovnjak, se pravi, da bo to verodostojno opravljeno in da bodo tudi rezultati potem res verodostojni,« je poudaril. O primerih smrti je UKC Ljubljana obvestil tudi ministrstvo za zdravje, kjer pa na vprašanja STA, ali tudi sami razmišljajo o uvedbi nadzora, še niso odgovorili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije