STRAŠNA NESREČA

Otroci zgrmeli v globino

Objavljeno 08. avgust 2020 07.26 | Posodobljeno 08. avgust 2020 07.26 | Piše: Milan Glavonjić

Šest jih je padlo sedem metrov globoko, trije ostajajo v bolnišnici. Dotrajano kolesarsko skakalnico naj bi kmalu podrli.

Deske so popustile. FOTO: Milan Glavonjić
Že nekaj let je, odkar so člani Kolesarskega kluba Ribn'čan, ki deluje od leta 2004, na progi v Dolenjih Lazih, prvotno namenjeni 4x kros disciplini – bila je ena najboljših v državi –, zadnjič pripravili odmevno tekmovanje z gorskimi kolesi. Na tem zemljišču, vmes sta se zamenjala lastnika, klub pa je odšel drugam, je ostala večja lesena konstrukcija oziroma skakalnica, ki je za mladostnike še vedno vabljiva. Okoli nje se zlasti v večernih urah zbira vaška mularija, v času počitnic jih je tam seveda še več. Nekateri med njimi plezajo proti vrhu, in prav tam se je v četrtek zvečer pripetila nesreča.

Podnice so se udrle

Lesene podnice so se udrle pod težo šesterice mladoletnikov, ki so drug za drugim zgrmeli sedem metrov globoko, na travnato površino. Ali so po njih skakali ali so popustile zato, ker niso zdržale obremenitve oziroma so preperele, bo pokazala preiskava. Vsi so se poškodovali, kot nam je takoj po nesreči povedal Nejc Mohar, vodja intervencije PGD Ribnica, štirje huje, kar so potrdili tudi na Policijski upravi Ljubljana, dva pa lažje. Včeraj so iz UKC Ljubljana sporočili, da so jih pet sprejeli na travmatološki oddelek in enega na pediatrično kliniko ter da bodo trojico odpustili v domačo oskrbo: »Trije ostajajo hospitalizirani. Dva imata nekoliko težje poškodbe (hrbtenice in roke), eden ostaja v bolnišnici zaradi nadaljnje diagnostike, v kateri izključujemo poškodbo hrbtenice.«

image
Prepeljali so jih v ljubljanski UKC. FOTO: Milan Glavonjić

Tožili zaradi bolečin

»Letos smo večkrat posredovali, a tako zahtevne naloge nismo imeli,« nam je povedal gasilec Miha. Poškodovane so potem, ko so jih oskrbeli medicinsko osebje in ribniški gasilci, z reševalnimi vozili nujne medicinske pomoči zdravstvenih domov Ribnica, Novo mesto, Postojna in Ljubljana odpeljali v UKC Ljubljana. Težko je bilo namreč v tako kratkem času zagotoviti toliko reševalnih vozil, saj so jih morali peljati v ležečem položaju.

»Ob prihodu so otroci nepremično ležali v travi dva, tri metre od kraja padca, zraven je stal še vrstnik, ob stolpu pa kolesa. Verjetno je on prvi poklical. Nekateri so jokali in tožili zaradi bolečin v hrbtu, rokah, nogah, glavi,« so prizor opisali gasilci.
Njihov prihod, zavijanje siren in luči policijskih vozil so na noge dvignili malone vse naselje. Prebivalci so panično hiteli na rob vasi, na čelu starši otrok, ki so se tam zadrževali, med njimi naj bi bili tudi počitnikarji od drugod. Odleglo jim je, ko so se poškodovani začeli oglašati. »Sin jih je večkrat odganjal, da je nevarno plezati na dotrajano konstrukcijo, a ni zaleglo. Še sreča, da se jim pri padcu ni zgodilo kaj hujšega,« je gasilcem razlagal domačin.
image
Trak so razpeli gasilci. FOTO: Milan Glavonjić

Občina bo pomagala pri podiranju

Zelo oblegan je bil včeraj tudi telefon ribniškega župana Sama Pogorelca, ki je obžaloval dogodek, dejal pa, da občina Ribnica ni upraviteljica kolesarskega poligona, saj so tako zemljišče kot vsi postavljeni objekti na njem (športni rekviziti) v zasebni lasti. Kolesarski park naj bi člani kluba kmalu podrli, občina pa jim bo, kolikor lahko, pomagala. Da je v slabem stanju, naj bi po nekaterih trditvah sicer opozarjali table in zaščitni trakovi, a vse kaže, da ni tako. »Ne, trakov ni bilo. Vsak dan se s kolesi peljemo mimo in jih nismo videli. Po sinočnji nesreči so jih postavili,« nam je včeraj povedala skupina mladostnikov. Eden izmed njih je še dodal, da je med ponesrečenimi tudi njegov bratec; čuti bolečine v rebrih in je v bolnišnici. Tudi v PGD Ribnica so nam potrdili, da so rdeče-beli trak v četrtek zvečer razpeli oni. Za več pojasnil v zvezi z dogodkom, predvsem pa o objektih, ki še stojijo na zemljišču, smo klicali vodilna moža v kolesarskem klubu, žal brez uspeha. Milan Glavonjić
Sin jih je večkrat odganjal, da je nevarno plezati na dotrajano konstrukcijo, a ni zaleglo. Še sreča, da se jim pri padcu ni zgodilo kaj hujšega.
Deli s prijatelji