OPRANI MOŽGANI

»Otroci vsaj tako nevarni kot odrasli«

Otrokom na območju Isisa so bili dobesedno oprani možgani, nekateri so bili prisiljeni v izvedbo umorov, meni predsednik komisije KNOVS.
Fotografija: Branko Grims. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Branko Grims. FOTO: Roman Šipić/Delo

LJUBLJANA – Varljivo je meniti, da otroci, ki so bili na bojiščih Islamske države (Isis), vzgajani v nasilju in prisiljeni izvajati umore, ne predstavljajo nevarnosti, opozarja predsednik komisije državnega zbora komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Branko Grims. »To je huda napaka, otrokom na območju Isisa so bili dobesedno oprani možgani, nekateri so bili prisiljeni v izvedbo umorov, in ko se ti otroci vrnejo na naše območje, predstavljajo vsaj tako veliko nevarnost kot odrasli,« ocenjuje.
Izpostavlja, da so teroristične napade po Evropi v večini izvedli »volkovi samotarji«, osebe, ki niso bile pod posebnim nadzorom. 

Povratniki niso povzročili večje škode

Povratniki z bojišč Isisa, med njim sta se dva vrnila tudi v Slovenijo, kot smo poročali včeraj, doslej še niso povzročili večje škode, »ker so pod nadzorom obveščevalnih služb in tudi nimajo možnosti pripraviti presenetljivega napada oziroma ko so vpleteni v priprave, se pristojne službe tudi ustrezno odzovejo«.
V drugi polovici leta 2016 in letos naj bi se jih v Evropo vrnilo okoli 1500, vendar v tem obdobju povratniki v noben izvedeni teroristični napad po uradnih podatkih niso bili neposredno vpleteni, so pa bili vključeni v priprave dveh velikih napadov, ki sta bila v zadnjem hipu preprečena, je dejal predsednik omenjene komisije.
Grims pravi, da je nadaljnje vračanje ljudi še vedno prisotno in da se bo še okrepilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije