PROJEKT CORNERS

Otroci s kotov Evrope

Objavljeno 17. junij 2014 20.50 | Posodobljeno 17. junij 2014 21.46 | Piše: A. P.
Ključne besede: projekt Corners

Prestolnica gosti zanimiv mednarodni projekt Corners, ki združuje več kot 60 umetnikov.

Otroci izdelujejo ptičje hišice. Foto: Borut Bučinel

V sredo in četrtek, 11. in 12. junija, se bosta v ljubljanskem Kudu Franceta Prešerna odvijali sklepni predstavi dvotedenskega kreativnega procesa Papyrint, ki v prestolnici poteka v sklopu projekta Corners. Odmevni mednarodni dogodek združuje 10 organizacij z različnih koncev Evrope ter več kot 60 umetnikov in raziskovalcev z različnih profesionalnih področij. »Projekt Corners se je začel leta 2011, mi smo zraven od začetka. Sodelovala sem pri njegovem snovanju ter smo njegov logistični in tehnični koordinator. Do sedaj smo imeli pet ekspedicij in pet različnih produkcij. Naslednja postaja je evropska prestolnica kulture Umea 2014, Švedska, kamor bomo pripeljali zgodbe naših otrok, ki sedaj nastajajo v Ljubljani, in dodali še tri nove projekte,« nam je zaupala Nataša Zavolovšek, direktorica zavoda Exodos.

Pod okriljem programa Corners poteka tudi projekt Otroci s kotov Evrope (Kids on the Corners), ki pa ne spada med klasične umetniške. »Kultura pri tem projektu dobiva širšo in dodano vrednost. Poleg predajanja umetnosti, v tem primeru otrokom, je dodana vrednost pedagoško delo, družbena in socialna odgovornost. V nasprotju z večino projektov je motiv naših vrhunskih umetnikov povsem drugačen kot pri njihovih umetniških produkcijah: odpiranje vprašanj položaja marginaliziranih otrok ter družbene odgovornosti in ignorance, spodbujanje otrok in njihovo uvajanje v različne oblike ustvarjalnosti in enakovrednega komuniciranja z drugimi skupnostmi ter vzpostavljanje dialoške strukture, v kateri lahko otroci z enega konca Evrope in Balkana uporabljajo, se igrajo in odzivajo na izreke, gradiva in stvaritve otrok z drugih koncev in realnosti. Umetniško-socialno-izobraževalni projekt Papyrint pozornost preusmerja na najranljivejšo družbeno skupino. Otrokom želimo dati priložnost za njihov razvoj, odkrivanje kreativnosti in okrepitev samozavesti. Umetnost namreč ne temelji na neenakosti in potrošništvu, je dovolj senzibilna, da odkriva otroške kreativne potenciale in daje možnost odkrivanja različnosti, te pa se lahko povezujejo in ne ločujejo. V prestolnici skupaj delajo šolarji Osnovne šole Trnovo in romski otroci iz Ljubljane.«

Končni predstavi Papyrinta bosta spremljali tudi razstava in vodstvo po Galeriji ptičjih hišic, ki jih izdelujejo sodelujoči otroci. Vstopnine na sklepni prireditvi ne bo oziroma bodo pri vhodu zbirali igrače, zvezke, barvice in podobne predmete ter jih pozneje poslali otrokom s poplavljenih predelov Bosne in Hercegovine ter Srbije.


Dva projekta

»Prvi je Galerija ptičjih hišic, kjer otroci izdelujejo hišice in notranjo avtorsko opremo. V Papyrintu, drugem projektu, jih bo skupina Škart učila pisati in risati. Nils Persone bo igral na saksofon, otroci pa bodo naredili posebne inštrumente in igrali nanje. Kajsa Sandström bo plesala in se igrala z zrcali, Primož Bezjak in Borja Ruiz bosta pripovedovala skrivnosti o tem, kako postati dober igralec. Na koncu se bo zgodil čudež: vsi skupaj – umetniki in otroci – bomo ustvarili magijo,« je pojasnila Nataša Zavolovšek, direktorica zavoda Exodos.

 

Deli s prijatelji