Otroci pozitivni, starši pa v firmi

Delavci proizvodnih podjetij zaskrbljeni. Delodajalci naj bi jih slabo zaščitil.
Fotografija: Marsikje so delavci še vedno brez ustrezne zaščite. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Marsikje so delavci še vedno brez ustrezne zaščite. FOTO: Guliver/Getty Images

Večkrat slišanega poziva v zadnjih dneh Ostani doma bi se zelo radi držali tudi tisti zaposleni v proizvodnih podjetjih, ki morajo še naprej hoditi v službo. Pa ne zato, ker se jim ne bi ljubilo delati, ampak iz strahu, da se bodo z novim koronavirusom okužili prav na delovnem mestu.



Zaskrbljeni so tudi zaposleni v proizvodnji podjetja Odelo. FOTO: Uroš Hočevar
Zaskrbljeni so tudi zaposleni v proizvodnji podjetja Odelo. FOTO: Uroš Hočevar
"Žalostno je, da na račun požrešnih kapitalistov trpi zdravje ljudi. Tako veliko podjetje, ki ima takšne dobičke, bi kljub določenim ukrepom in morda celo začasni ustavitvi proizvodnje preživelo. In treba se je zavedati, da nič ni več vredno kot zdravje in ne nazadnje življenje človeka," nam je prejšnji teden, po objavi članka o razmerah v podjetju Eti Elektroelement iz Izlak, pisal eden od tamkajšnjih zaposlenih. Povedal nam je, da so s sodelavci vedno radi pohvalili vodstvo, da so res do zaposlenih prijazno podjetje, a so v primeru izbruha novega koronavirusa pogoreli na vsej črti. "Moram priznati, da smo zaposleni precej razočarani in ogorčeni nad reakcijo podjetja v tem primeru. Niso nam priskrbeli nikakršnih zaščitnih sredstev. Ko smo vprašali, kako to, da nimamo razkužil, se je odgovor glasil, da voda in milo zadostujeta," so nam še sporočili. V podjetju so nam že takrat odgovorili, da so za varovanje delavcev sprejeli določene ukrepe, med drugim merjenje temperature. "Temperaturo naj bi merili samo tistim, ki to sami želijo," odgovarjajo zaposleni.

Po stiku z okuženim na delo

Zaskrbljenost zaradi razmer v podjetjih, povezanih s širjenjem novega koronavirusa, v naše uredništvo prihaja tudi iz drugih delov Slovenije. Zelo hudo naj bi bilo v preboldskem podjetju Odelo, kjer razvijajo in proizvajajo zadnje avtomobilske luči za največje svetovne znamke avtomobilov. Tamkajšnji zaposleni naj bi dobili le navodilo, naj pazijo na svoje zdravje, da bodo lahko delali. "Trije otroci zaposlenih so pozitivni na koronavirus, vendar so starši še vedno v službi in ne doma v karanteni ... Logist pozitiven, delavka z znaki virusa doma, vsi, ki so bili v njeni neposredni bližini, pa morajo v službo. Zaposlenih je 1800 ljudi," piše v pismu, ki smo ga dobili.



Povsem neurejen umivalnik v podjetju Valji.
Povsem neurejen umivalnik v podjetju Valji.
Dan po našem klicu so ga uredili. FOTO: Valji, d. o. o.
Dan po našem klicu so ga uredili. FOTO: Valji, d. o. o.


V podjetju zatrjujejo, da že vse od pojava novega koronavirusa skrbno in odgovorno spremljajo dogajanje in sledijo priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter vladnim ukrepom. Prve ukrepe so začeli izvajati že sredi februarja, ko so prepovedali vse nenujne službene poti in obiske v podjetju ter uvedli obvezno razkuževanje rok na vhodih. Pozneje pa so jih še stopnjevali, tako da jih zdaj izvajajo 20. Med drugim zaposleni v primeru pozitivnega izvida na novi koronavirus ostanejo doma, pozvali so jih k samoopazovanju in termin malice za proizvodnjo prerazporedili na daljši čas, s čimer zmanjšujejo stike med zaposlenimi. "Trenutno nimamo potrjenega primera okužbe s koronavirusom," so zatrdili in dodali, da so vsem z območja občine Šmarje pri Jelšah izdali navodilo, naj ostanejo doma.

Po opozorilu uredili umivalnik

"Firma Valji na Celjskem je brez razkužil, mila za roke, papirnatih brisač ... V glavnem higiene ni nobene! Ljudje pa s strahom hodijo v službo," pa so opozarjali zaposleni iz podjetja Valji iz Štor. Posredovali so nam fotografijo, ki je precej zgovorna. V upravi družbe so nam pojasnili, da je umivalnik iz toaletnih prostorov obrata mehanske obdelave. "Ostal je neočiščen zaradi izpada delavk v čistilnem servisu, ki pogodbeno vzdržuje naše toaletne in druge prostore. Včeraj smo uredili in spremenili režim vzdrževanja higiene in razkuževanja toaletnih prostorov. Prilagamo sliko umivalnika danes," so nam prejšnji teden odgovorili in dodali, da se v družbi močno trudijo upoštevati najstrožje standarde higiene, da bi zaposlenim zagotovili vso možno zaščito.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije