ODLOČITEV JE PADLA

Ostra poteza Roberta Goloba: obetata se tožba in bojkot

Zaradi nedavnih odločitev RTV naj bi Robert Golob vložil tožbo zoper nacionalko.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Črt Piksi

Po odločitvi, da bo stranka Naša dežela Aleksandre Pivec v predvolilnih soočenjih na RTV Slovenija obravnavana kot parlamentarna stranka, in sicer na podlagi pravnega nasledstva Desusa in poslancev, ki so prestopili v stranko, se je oglasil Robert Golob.

Neuradno naj bi podal tožbo proti televiziji zaradi te odločitve, ki so jo sprejeli v zvezi s stranko Pivčeve, saj na nacionalki njemu podobne prošnje niso izpolnili. Prepričan je, da RTV Slovenija krši zakon in bi morala na soočenje parlamentarcev povabiti tudi predstavnika Gibanja Svoboda.

Tudi Golob ima namreč v svojih vrstah dva poslanska prestopnika (Janjo Sluga in Jurija Lepa), a statusa parlamentarne stranke ni dobil. »Gibanje Svoboda glede na javno znane podatke in njihove navedbe ni bilo izvoljeno ne v Državni zbor RS ne v Evropski parlament, prav tako pa Gibanje Svoboda ni pravna naslednica parlamentarne stranke, zaradi česar se ga po zakonsko določenih merilih v volilnih soočenjih na RTV Slovenija ne more šteti za parlamentarno stranko. Pri tem je RTV Slovenija upoštevala mnenja Zakonodajno pravne službe Državnega zbora RS, ustavno sodno prakso ter druge pravne vire,« so za Slovenske novice pojasnili včeraj.

Golob je napovedal, da bo njegovo gibanje do nadaljnjega bojkotiralo vsa soočenja na RTV Slovenija. 

RTV neomajen: Pivčeva je naslednica dela DeSUS-a

V vodstvu RTV Slovenija pravijo, da so tudi na podlagi dozdajšnje prakse pri izvajanju 12. člena zakona o RTV Slovenija, ki opredeljuje parlamentarne in neparlamentarne stranke, ugotovili, da je Naša dežela izkazala izpolnjevanje pogojev za priznanje statusa parlamentarne stranke, »in sicer na podlagi nasledstva kot del stranke DeSUS«. Zato bo v predvolilnih soočenjih na javni televiziji obravnavana kot parlamentarna stranka.

image_alt
Presenečenje na RTV: stranki Naša dežela so dali parlamentarni status

Navedli so tudi, da je bil v predvolilnem času leta 2014 stranki Zavezništvo Alenke Bratušek priznan status parlamentarne stranke, in sicer kot naslednice dela Pozitivne Slovenije, čeprav je stranka Pozitivna Slovenija obstajala še naprej. Po njihovih navedbah so to identične okoliščine in je z vidika preprečevanja diskriminacije »nujno, da enake okoliščine obravnavamo enako«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije