GORENJSKA NA UDARU

Ošpice tudi v Ljubljani, na UKC pripeljali eno osebo

Bolnike z ošpicami ali sumom na ošpice obravnavajo tudi na infekcijski kliniki v Ljubljani.
Fotografija: Ošpice so spet izbruhnile v Sloveniji. FOTO: Science Photo Library
Odpri galerijo
Ošpice so spet izbruhnile v Sloveniji. FOTO: Science Photo Library

Pri slovenskih prebivalcih so letos potrdili 41 primerov ošpic in dva pri tujcih, navaja NIJZ. Ponoči so na infekcijski kliniki UKC Ljubljana sprejeli bolnico, pri kateri sumijo na ošpice. Pripeljali so jo iz ZD Škofja Loka. Prav tako so na tej kliniki obravnavali otroka z ošpicami, a so ga že odpustili v domačo oskrbo.

Direktor škofjeloškega zdravstvenega doma Aleksander Stepanović je za STA pojasnil, da so pri bolnici, ki so jo ponoči poslali v UKC, kužnine odvzeli v Ljubljani. Ali ima ošpice, še ni znano. Z infekcijske klinike so v domačo oskrbo pustili bolnika, ki so ga sprva sprejeli na kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, naknadno pa se je izkazalo, da ima ošpice.

V novembru in decembru je bilo potrjenih 23 primerov ošpic, od katerih so bili štirje otroci. Gre za dva, med seboj nepovezana primera.


Prvi primer iz Belgije

Večji izbruh ugotavljajo na Gorenjskem, predvsem v Škofji Loki. Prvi tamkajšnji primer je prinesel bolnik iz Belgije, od njega se je bolezen prenesla še na šest ljudi. Eden od njih pa je okužil še 11 ljudi. V enem primeru gre le za verjetno povezavo s tem izbruhom.
 

Preberite še:

Novih primerov ošpic ni ne konca ne kraja
Alarmantno! Moški, ki se je okužil, je bil v stiku z več sto ljudmi

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic, za katerega ni znan vir okužbe.

Med letos prijavljenimi primeri ošpic je sedem otrok, pet jih je mlajših od pet let. Med zbolelimi je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za preostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije