PREVIDNO

Opozorilo uprave za zaščito in reševanje: razkrivamo, kje bo najbolj nevarno

Grozijo zemeljski plazovi in razlivanja rek.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: PGD Idrija
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: PGD Idrija

LJUBLJANA – V naslednjih dneh bo zaradi taljenja snega, predhodne namočenosti in napovedanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v vzhodni Sloveniji, kažejo podatki Geološkega zavoda Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije s snežno odejo. Zaradi temperaturnih sprememb se v teh dneh lahko pojavijo tudi kamninski podori in padajoče kamenje. Predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi in podori, naj bodo prebivalci pozorni na dogajanja v tleh nad objekti in pod njimi, če so zgrajeni na pobočjih ali tik ob njih, pišejo v poročilu centra za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje. Še posebej pozorni bodite na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi Agencije RS za okolje so v soboto čez dan mogoča manjša razlivanja rek in potokov v vzhodni Sloveniji, predvsem ob Dravinji in Sotli. V noči na nedeljo se bo v manjšem obsegu začela razlivati reka Krka.

Razlivne površine ob Krki se bodo počasi večale še v nedeljo in ponedeljek, v noči na ponedeljek bodo manjša razlivanja mogoča tudi ob reki Kolpi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije