NOVI NESLAVNI REKORD

Omikron kaže zobe: v torek potrdili 7.420 novih primerov

Pozitiven je bil vsak drugi PCR-test.
Fotografija: PCR-testiranje. FOTO: Nick Oxford, Reuters
Odpri galerijo
PCR-testiranje. FOTO: Nick Oxford, Reuters

Napovedi strokovnjakov o skokovitem porastu okužb zaradi omikrona se uresničujejo. Potem ko smo včeraj že zabeležili nov rekord okužb (5.164), je današnji skok števila novih primerov še bolj izrazit. Po podatkih Nijz so z včerajšnjimi PCR-testiranji odkrili 7.420 novih primerov. Opravili so 14.814 testiranj s PCR-testi, kar pomeni, da je bil pozitiven vsak drugi test. V bolnišnicah se zdravi 538 oseb, od tega 154 na intenzivni negi. Umrlo je 12 covidnih bolnikov.

Skokovito je naraslo število aktivnih primerov. Nijz ocenjuje, da je v državi aktivnih 45.459 primerov. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh je 2.142, povprečje potrjenih dnevnih primerov pa kar 4.367.

Prvič v epidemiji koronavirusa smo včeraj zabeležili več kot 5.000 novih primerov, delež pa je bil prvič več kot 50-odstoten. Zaradi povečanja obremenitev na vstopnih točkah so bolj obremenjeni tudi laboratoriji, ki brise nato analizirajo. Po ministrovih podatkih so slovenski laboratoriji trenutno skupno zmožni analizirati do 16.000 PCR-testov na dan. Na ministrstvu tudi na tem področju iščejo rešitve za povečanje kapacitet.

image_alt
Toliko novih primerov v enem dnevu še ni bilo

Porasta novih primerov se najbolj bojijo v bolnišnicah. Število hospitalizacij že narašča, so včeraj opozorili v UKC Ljubljana. Še večjo težavo pa v največji slovenski bolnišnici predstavlja pomanjkanje kadra zaradi številnih karanten, zato so se že odločili za možnost, da na delo pokličejo tudi tiste zaposlene, ki so bili v visokorizičnem stiku, a so asimptomatski.

image_alt
Zaradi omikrona v UKC že alarm, sprejeli so ta ukrep (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije