PANIKA

Okuženi zdravnik je bil v stiku tudi s stanovalci doma starejših občanov

Ravnanje zdravnika metliškega zdravstvenega doma napačno in neodgovorno, saj ni upošteval osnovnih priporočil.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Zdravnik, pri katerem so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom in dela v Zdravstvenem domu Metlika, je bil v stiku ne le z osebjem v zdravstvenem domu, pač pa tudi z 12 stanovalci Doma starejših občanov Metlika, je za časnik Delo potrdila direktorica doma Ivica Lozar. Dom je zaprt, izvajajo preventivne ukrepe.

Več bodo pristojni povedali na novinarski konferenci ob 14. uri, je na twitterju napovedal premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec in zapisal, da je treba zajeziti širjenje na tem območju brez omahovanja. Ocenil je še, da je bilo ravnanje zdravnika Zdravstvenega doma Metlika napačno in neodgovorno, saj ni upošteval osnovnih priporočil. »Vendar nam zdaj obtožbe ne bodo pomagale,« je dodal.

Zaprt dom

Okuženi zdravnik je bil neposredno v stiku z 12 stanovalci, tesneje tudi s sestro, ki dela v ambulanti, z ostalim osebjem pa se je srečal na hodniku oziroma v sobi, kar pomeni, da ni šlo za bližnji stik, je za časnik povedala Lozarjeva.

Dom je danes na facebooku objavil, da so ga v petek popolnoma zaprli in da skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izvajajo preventivne ukrepe. Tako se stanovalci zadržujejo v sobah, kjer se tudi prehranjujejo. Skupna druženja so prepovedana. Sobe večkrat dnevno prezračujejo in razkužujejo. Naloga stanovalcev in zaposlenih je, da se opazujejo, in če opazijo zdravstvene spremembe, to takoj sporočijo pristojnim, so navedli.

Zaposlenim priporočajo, naj, če opazijo respiratorne težave ali druge znake, obvestijo svojega zdravnika. Za odvzem brisa imajo tisti, ki pridejo iz doma starejših, po dogovoru z novomeško območno enoto NIJZ v splošni bolnišnici prioriteto.

Delo v domu sicer poteka po normalnem urniku, zaposleni pa morajo pri svojem delu obvezno nositi zaščitne maske ter skrbeti za razkuževanje sebe in prostorov, kjer se gibljejo, so še zapisali v objavi.

Testiranje stanovalcev?

O testiranju stanovalcev, ki so bili v stiku, je direktorica za časnik povedala, da je najprej ob posvetu z NIJZ vztrajala, da se teste opravi, nato pa so sklenili, da se jih ne opravi, saj gre tako za fizični napor (točka za pregled je v Novem mestu) kot za psihični napor. Sestro, ki je delala z zdravnikom, pa so že pregledali, a izvidov še ni.

V enoti doma na Mestnem trgu je sicer 112 stanovalcev, v enoti za demenco pa še 60. Zdravnik je bil po navedbah Dela v stiku s šestimi na Mestnem trgu in s šestimi v enoti za demenco.

Zdravnik je osmi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. Okužbo so potrdili v petek zvečer, okužil se je v tujini (v Italiji), s kom vse je bil v stiku, so v petek še ugotavljali.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da je bilo stikov nekaj čez 40, med drugim je bil v stiku z večino osebja v zdravstvenem domu.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije