ZAVETIŠČE V KARANTENI

Okužena polovica brezdomcev

Objavljeno 29. oktober 2020 12.28 | Posodobljeno 29. oktober 2020 12.28 | Piše: Špela Ankele

V kranjskem zavetišču vzpostavili popolno karanteno. Če bodo huje zboleli, jim ne morejo ponuditi nege.

Andreja Mrak je za to, da je okužena, izvedela v soboto.
V kranjskem zavetišču za brezdomce, ki desetletje deluje v značilni rumeni stavbi na Sejmišču 4, so pred enim tednom zabeležili prve okužbe. Do konca tedna so teste opravili vsi uporabniki zavetišča.

image
V rumeni stavbi na Sejmišču 4 že dobro desetletje skrbijo za kranjske brezdomce.
»Trenutno je v zavetišču 17 uporabnikov, od tega je sedem pozitivnih. K sreči nimajo hudih simptomov,« je povzela Romina Purič, vodja zavetišča.

Dodala je, da je to »bolezen, ki poseže v vsakodnevno rutino vseh nas«, in podčrtala, da je zaradi okuženih situacija zdaj »zelo kompleksna«.
 

Delitev na cone ni mogoča


Zato je imelo vodstvo zavetišča v začetku tedna sestanek s predstavniki epidemiološke službe, zdravstvenega doma, Mestne občine Kranj in Centra za socialno delo Gorenjske, v sklopu katerega deluje zavetišče. Včeraj popoldne je civilna zaščita pred zavetišče za brezdomce namestila šotor, v katerem se bodo zaposleni pred vstopom lahko preoblačili v zaščitna oblačila.

image
ANKELE ŠPELA Vodja kranjskega zavetišča za brezdomce Romina Purič
Na kriznem sestanku so ugotovili, da bo najbolje, če brezdomci še naprej ostanejo v hiši v karanteni oziroma samoizolaciji. Ponudili jim bodo vso pomoč, od hrane do medicinske pomoči, če jo bodo seveda potrebovali.

»Hiša je premajhna in neprimerna, da bi jo razdelili na cone, zato smo se odločili za vzpostavitev gospodinjske karantene, v kateri so vsi uporabniki. Zdaj življenje poteka tako, kot da so okuženi vsi,« je še povedala Puričeva, ki je dodala, da uporabniki zavetišča trenutno »težko sprejemajo, razumejo in dojamejo nova navodila«.
 

Zdaj moramo biti tukaj


​Ena od tistih uporabnikov, ki jim je test minuli teden pokazal pozitivno, je 54-letna Andreja Mrak. Prihaja iz Škofje Loke, v kranjskem zavetišču biva zadnjih šest let. Zmotili smo jo včeraj dopoldne, ko je pred zavetiščem malicala jabolko. »Malo kašljam, sicer pa se počutim v redu. Kriza je edino v tem, ker ne morem v mesto na sprehod. Nisem vajena tukaj čepeti ves čas,« je iskreno povedala.

​To, da je pozitivna, je izvedela v soboto zvečer, potem ko so konec minulega tedna testirali vse uporabnike. »Zdaj moramo biti tukaj, v zavetišču. Upam, da se bo to kmalu spremenilo. To, koliko časa nas bodo držali tu notri, pa ni odvisno od nas, ampak od drugih,« je v deževnem dopoldnevu razmišljala Mrakova, njene besede pa je nekajkrat prekinil suh kašelj.

Slabe razmere na Gorenjskem

Na Gorenjskem so epidemiološke razmere že nekaj časa najslabše v Sloveniji. V nedeljo je bil pozitiven skoraj vsak drugi test, saj je bilo pozitivnih 43 odstotkov testiranih, ta dan pa so v gorenjski statistični regiji potrdili 402 novi okužbi. Včeraj so po besedah vladnega govorca Jelka Kacina v Železnikih zabeležili 26 novih okužb, v Škofji Loki 46, v Kranju 72, v Kamniku 48 in v Domžalah 44.

Kot zapisano, uporabniki nimajo hudih simptomov, se pa vodstvo že sprašuje, kako bodo ravnali, če se zdravstveno stanje posameznikov poslabša. »Zdravstveni delavci so nam zagotovili, da bo v primeru potrebe po hospitalizaciji vse urejeno. Ne vemo pa, kako bomo ravnali, če se bo zdravstveno stanje posameznikov poslabšalo do te mere, da bodo potrebovali nego – zaposleni pri nas jim tega ne bomo mogli ponuditi,« razmišlja Puričeva.
 

Razdelilnica hrane nemoteno


V stavbi, kjer zgornje prostore zavzema zavetišče, je v spodnjem nadstropju razdelilnica hrane. V njej vsak dan poskrbijo za kakih sto obrokov. »Naša hiša je dovolj velika, da lahko zagotavljamo varno razdaljo, vhodi pa se ne križajo, tako da se uporabnikom razdelilnice in stanovalcem v zavetišču ni treba srečevati,« je razmere na Sejmišču 4 opisala Romina Purič. Razdelilnica hrane, v katero vsak dan pride okoli 70 uporabnikov, poskrbijo pa tudi za približno 20 obrokov, namenjenih stanovalcem v zavetišču, bo delovala tudi v prihodnje.

Vodja razdelilnice Božo Bajt vsak dan okoli poldneva poskrbi, da zunanji uporabniki dobijo tople obroke – te jim preda na vratih, vso toplo hrano pa skrbno shrani v posodice. Pod okriljem razdelilnice deluje razdeljevanje viškov hrane, ki po delovnem dnevu ostanejo na policah nekaterih kranjskih trgovin. Tudi razdeljevanje viškov hrane v Kranju poteka po ustaljenem dnevnem redu.

Zavetišči v Ljubljani in Mariboru (še) brez okužb

Boris Kosec, vodja ljubljanskega zavetišča za brezdomce, nam je včeraj pojasnil, da med uporabniki njihovega zavetišča ni okuženih. »Zdaj lahko čakamo, kaj se bo zgodilo. Na koncu smo zmeraj prepuščeni sami sebi, kot da bi bili supermeni,« je bil slikovit. V ljubljanskem zavetišču imajo trenutno 20 uporabnikov, še šest jih tja prihaja prenočevat, medtem ko na kosilo vsak dan pride 80 ljudi. Ti se začnejo pred zavetiščem zbirati že veliko pred začetkom razdeljevanja, potem pa čakajo, da jim začnejo s čim manj stiki, to je skozi okno, razdeljevati pakete s kosili. »Ko se ljudje nagnetejo pred zavetišče in uro in pol čakajo, je težko narediti red in vzdrževati distanco,« Kosec opiše razmere. Po dostopnih podatkih tudi v mariborskem zavetišču za brezdomce trenutno ni potrjenih okužb.

»Zdaj že načrtujemo nov korak, kajti ugotavljamo, da veliko hrane ostaja tudi v kranjskih vrtcih in šolah. Trenutno razmišljamo o tem, kako bi tehnično izpeljali še ta projekt, kajti vsaka stran vržena hrana v današnjem času pomeni veliko neumnost. Za to, da gre v smeti čim manj hrane, smo naredili veliko, veliko dela pa nas še čaka,« razmišlja Bajt, ki kranjsko razdelilnico hrane vodi že več kot dve desetletji.
Deli s prijatelji