Okužba se širi celo z govorom

V javnosti smo delno zaščiteni tudi z doma narejenimi maskami.
Fotografija: Uporaba zaščitne maske, četudi je ta doma narejena, je priporočljiva. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Uporaba zaščitne maske, četudi je ta doma narejena, je priporočljiva. FOTO: Jože Suhadolnik

Vse od začetka izbruha novega koronavirusa je eno izmed najbolj pogosto zastavljenih vprašanj, ali naj, četudi smo povsem zdravi, v javnosti nosimo zaščitno masko. Prva navodila strokovnjakov, predvsem z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so bila, da v Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna in da so smiselne le znotraj zdravstvenih ustanov. "Pacient, ki kaže simptome, dobi masko ob vstopu v zdravstveni dom," so svetovali.



A v zadnjih dneh, ko Slovence strašijo prizori iz italijanskih bolnišnic, ki zaradi izjemno veliko okuženih bolnikov tako rekoč pokajo po šivih, je mogoče slišati vedno več pozivov, naj si masko, ko gremo denimo v trgovino, kljub temu nadenemo.

Kirurška trikrat boljša

Tako je včeraj z letalom v Slovenijo prispela zaščitna oprema. FOTO: Twitter/Janez Janša
Tako je včeraj z letalom v Slovenijo prispela zaščitna oprema. FOTO: Twitter/Janez Janša
Mladi zdravniki Slovenije so ta teden zapisali, da z nošenjem mask ne ščitimo le sebe, ampak tudi druge. "Če jo nosijo drugi, ščitijo vas. Če jo nosijo vsi, ščitimo drug drugega. Če masko pravilno uporabljamo, se zmanjša tudi dotikanje obraza z maskami, s čimer ščitimo sebe. Maske nam ne smejo dati lažnega občutka varnosti – še naprej veljajo vsa pravila o higieni in omejitvi stikov," poudarjajo in še, da iz literature izhaja, da je maska, sešita iz blaga, boljša kot odsotnost zaščite.

"Ko so primerjali učinkovitost kirurških mask in mask domače izdelave, se je izkazalo, da nošnja obeh bistveno zmanjša prehajanje mikroorganizmov iz uporabnika na okolico, pri čemer pa je bila kirurška maska trikrat bolj učinkovita kot maska, izdelana doma," še sporočajo mladi zdravniki in opozarjajo, da je treba pri uporabi mask iz blaga (te seveda niso primerne za zdravstvene delavce, ki so v stiku z bolniki) slediti posebnim navodilom. Prekrije naj območje ust in nosu, ko se blago navlaži, jo je treba zamenjati (na od 30 minut do dve uri), prati jo je treba na visoki temperaturi (90 stopinj Celzija). Ko se posuši, jo je treba prelikati z vročim likalnikom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije