KORONAVIRUS

Okužb manj, napovedi pa zastrašujoče

Po najhujšem scenariju, ki so ga predvideli na IJS, bi imeli do konca septembra 200 mrtvih zaradi covida 19.
Fotografija: Okužbe v DSO Hrastnik trenutno povzročajo največ skrbi.  FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Okužbe v DSO Hrastnik trenutno povzročajo največ skrbi.  FOTO: Uroš Hočevar

Po 27 okužbah v sredo in 29 v torek je število novoodkritih okužb z virusom sars-cov-2 v četrtek upadlo na 19, je pa bilo tudi manj opravljenih testov (848, v torek 1.150, v sredo 935). V bolnišnicah se zdravi 23 ljudi, od tega dva na intenzivni negi, covid 19 pa ni zahteval nove smrtne žrtve, je sporočila vlada.



Podatki o koronavirusu v Sloveniji. FOTO: A. L.
Podatki o koronavirusu v Sloveniji. FOTO: A. L.

Manj spodbudna pa je napoved, ki jo vsak dan sproti obnavljajo na Institutu Jožefa Stefana (IJS), v kateri ocenjujejo, kako se bo gibalo število okužb v prihodnjih dneh. Ocenjujejo namreč, da imamo eksponentno rast s podvojitvenim časom okoli 35 dni (včeraj 40) in da je reprodukcijsko število višje od ena, »kar pomeni, da nam epidemija morebiti začenja uhajati. V prihodnjem obdobju bo število dnevnih pozitivnih testov predvidoma fluktuiralo v območju od 10 do 35«. Vpliv uvoženih okužb ni več pomemben, saj močno dominira okuževanje znotraj države, opozarjajo na inštitutu.

Podatki o koronavirusu v Sloveniji. FOTO: A. L.
Podatki o koronavirusu v Sloveniji. FOTO: A. L.


Glede na število pozitivnih testov je za zdaj v drugem valu število hospitaliziranih, na intenzivni negi in umrlih za vsako kategorijo približno 70 odstotkov nižje kot v prvem valu, predvidoma zaradi mlajše starostne strukture potrjeno okuženih.

Sedemdnevno povprečje števila R (to pove, koliko ljudi v povprečju okuži okužena oseba) je 1,16, zadnji dan pa je bil R celo 1,27. Če bo R ostal okoli 1,1, projekcije kažejo, da bi imeli konec septembra skoraj 160 smrtnih žrtev zaradi covida 19 ali z njim (do danes je virus pri nas zahteval 115 smrtnih žrtev), na intenzivni negi pod 10 pacientov, skupaj pa v bolnišnicah malo manj kot 50 ljudi. Številke pa se drastično spremenijo, če bi bilo reprodukcijsko število 1,5; število ljudi, ki bi potrebovali pomoč v bolnišnicah, bi se povzpelo na 200 okoli 11. septembra, konec meseca bi bilo na intenzivni negi 75 ljudi, mrtvih pa bi bilo sredi meseca 200 ljudi.

Projekcija IJS, štirje različni scenariji (R=0, R=1,1, R=1,3, R=1,5). FOTO: IJS
Projekcija IJS, štirje različni scenariji (R=0, R=1,1, R=1,3, R=1,5). FOTO: IJS

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije