TRI POBUDE NA USTAVNEM SODIŠČU

Bo v državni upravi ostal PCT-pogoj?

Vlada v mnenju ustavnemu sodišču o vseh treh pobudah predlaga zavrnitev predloga za začasno zadržanje izvrševanja 4. člena odloka, oziroma 10. a člena odloka, saj da so škodljive posledice za življenje, zdravje in zdravo in varno delovno okolje.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Carl Recine, Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Carl Recine, Reuters

Vlada je za 1. oktober oziroma 1. november napovedala vpeljavo PC pravila (doslej PCT – preboleli, cepljeni in testirani) v državni upravi, kar pomeni, da bi v službo na delovno mesto lahko hodili samo tisti, ki so covid preboleli ali pa so cepljeni. A utegne se zgoditi, da temu, vsaj začasno, ne bo tako. Na ustavno sodišče so bile namreč vložene tri pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti, in sicer od Sindikata policistov Slovenije (SPS) ter Denisa Kralja in od Policijskega sindikata Slovenije (PSS).

»V prvi in drugi pobudi je predlagan začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 4. člena Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 149/21) ter podan predlog za začasno zadržanje izvrševanja 4. člena odloka. V tretji pobudi je zahtevana ocena ustavnosti in zakonitosti 10.a člena odloka,« pojasnjuje vlada (kaj piše v 4. oziroma 10.a členu, preberite na spodnji fotografiji).

Kaj piše v 10.a členu? FOTO: Zaslonski posnetek
Kaj piše v 10.a členu? FOTO: Zaslonski posnetek


»Vlada v mnenju ustavnemu sodišču o vseh treh pobudah predlaga zavrnitev predloga za začasno zadržanje izvrševanja 4. člena odloka, oziroma 10. a člena odloka, saj so škodljive posledice za življenje, zdravje in zdravo in varno delovno okolje, ki bi jih povzročilo neizvrševanje izpodbijane ureditve pogoja cepljenosti ali prebolevnosti v državni upravi, bistveno večje od pavšalno zatrjevanih škodljivih posledic za zaposlene v državni upravi. Vlada je v vlogi izvršilne veje oblasti z izpodbijanim odlokom določila ukrepe, ki so skladni z zakonodajo s področja nalezljivih bolezni ter zakonodajo, ki ureja delovanje vlade in državne uprave. Pri tem je vlada zasledovala ustavni cilj varovanja javnega zdravja in izpolnjevanja pozitivne obveznosti države v kontekstu 51. člena Ustave Republike Slovenije ter cilj zagotavljanja zdravega in varnega delovnega okolja vseh zaposlenih v državni upravi,« so sporočili javnosti.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas