OBČINA TABOR

Ojstriška gospoda neguje spomin na grofico (FOTO)

Pod Krvavico so pripravili 28. šentjurski sejem, ki so ga zadnji dve leti vsi močno pogrešali. Predstavili so se številna društva, domači obrtniki in glasbeniki.
Fotografija: Ojstriška gospoda, ki ohranja spomin na nekdanje čase pod Krvavico.
Odpri galerijo
Ojstriška gospoda, ki ohranja spomin na nekdanje čase pod Krvavico.

Šentjurski sejem je najmnožičnejša in najpestrejša prireditev v okviru praznovanja praznika občine Tabor. Letos praznuje že 30-letnico. Lani in predlani ga žal ni bilo zaradi korone. Ljudje so ga močno pogrešali, zato je bila vrnitev v stare tirnice še pestrejša, odmevnejša in slovesnejša.

Tako kot običajno je bila uvod v sejem sveta maša v župnijski cerkvi sv. Jurija, kjer je tudi zanimiva Plečnikova krstilnica. Sledila je veličastna parada s konjeniki in zastavami na čelu, za njimi so se v kočiji peljali župan Marko Semprimožnik z ženo, aktualni hmeljski starešina Milan Lesjak s hmeljsko princeso in ob kočijažinji Vanji Lukman maskota občine zeleni Jurij.

Med nagovorom župana ob uradnem odprtju sejma
Med nagovorom župana ob uradnem odprtju sejma

V znamenju zelenega zlata, hmelja, je bil tudi naslednji voz s hmeljarskim praporom in nekaterimi hmeljskimi starešinami. Za glasbeno vzdušje v povorki so skrbeli številni harmonikarji, poudarek pomenu gasilstva pa so dali uniformirani gasilci vseh treh gasilskih društev, ki delujejo v občini. Sledili so predstavniki najrazličnejših društev, ki bogatijo življenje občanov. Tako so bili v povorki še: Društvo podeželske mladine, Društvo žena in deklet, čebelarsko društvo, društvo upokojencev, Športno društvo Partizan, Kulturno društvo Ivan Cankar, Pevsko društvo Tabor, lovsko društvo, planinsko društvo, Savinjski rogisti, Judo klub Shido, Steyr klub Savinjske doline, ki združuje vse ljubitelje traktorjev, ljubitelji starodobnih vozil z motorji in avtomobilov ter Turistično društvo Tabor pod vodstvom Hani Zamuda, ki je v povorki sodelovalo s svojo sekcijo Ojstriška gospoda, ki ohranja spomin na grad Ojstrico, hkrati pa tudi zgodbo o nesrečni ljubezni med Friderikom II. Celjskim in Veroniko Deseniško.

Pestro tudi pod šotorom

Udeleženci povorke so se po končanem sprevodu zbrali na parkirišču ob večnamenski dvorani in šoli, tam jih je nagovoril župan Marko Semprimožnik in izrazil veliko veselje, da se po dveh letih lahko znova družijo in nadaljujejo 30-letno tradicijo Šentjurskega sejma. Vsem se je zahvalil za sodelovanje in sejem tudi uradno odprl, udeležence pa povabil na druženje v velik prireditveni šotor.

Tam je najprej potekala gasilska slovesnost ob predaji novega gasilskega vozila PGD Loke, nato pa tradicionalna predstavitev mladih talentov občine Tabor. Predstavilo se je kar nekaj posameznikov, duetov in skupin, ki so peli, igrali ali plesali in tako dokazovali, da tudi v Taboru ne manjka talentov. Sledilo je veselično vzdušje s pravo gasilsko veselico v organizaciji PGD Loke, ki je poskrbelo za bogato ponudbo hrane in pijače. Za še prijetnejše vzdušje, glasbo in ples je nekaj ur skrbel ansambel Navihani muzikantje, nato pa pozno v noč ansambel Veseli svatje.

V okviru sejma, kjer je bila na ogled in na prodaj zelo pestra ponudba tekstila, obutve, suhomesnih izdelkov, izdelkov domače obrti in drugega, se je zvrstilo še več spremljevalnih aktivnosti in razstav. Med drugim prodajna razstava dobrot Društva žena in deklet, razstava ročnih del in razne obrti, razstava čebeljih pridelkov in opreme za čebelarjenje, razstava Foto kluba Tabor, razstava starodobnih motorjev tomos, razstava malih živali pod Lukmanovim kozolcem in razstava likovne sekcije Mavrica, ki krasi preddverje občine in si jo je mogoče ogledati v delovnem času občine. 

Župan Marko Semprimožnik se je s kočijo pripeljal do prireditvenega prostora.
Župan Marko Semprimožnik se je s kočijo pripeljal do prireditvenega prostora.

Steyr klub se je v povorki predstavil s številnimi traktorji.
Steyr klub se je v povorki predstavil s številnimi traktorji.

V skupini z Ojstriško gospodo so bili tudi tlačani iz Spuhlje.
V skupini z Ojstriško gospodo so bili tudi tlačani iz Spuhlje.

Na stojnicah sejmišča je bila pestra ponudba suhomesnih in drugih izdelkov.
Na stojnicah sejmišča je bila pestra ponudba suhomesnih in drugih izdelkov.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas