IZKORIŠČANJE DELAVCEV

Po šokantnih razkritjih: Takšna podjetja v Sloveniji nimajo kaj iskati (VIDEO)

Kazensko so ovadili podjetji Marinblu in Selea.
Fotografija: Dan Juvan, državni sekretar. FOTO: zajem zaslona
Odpri galerijo
Dan Juvan, državni sekretar. FOTO: zajem zaslona

Delavska svetovalnica je pretekli teden na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo za podjetji Marinblu in Selea zaradi suma kršenja pravic delavcem. Zaposlene v podjetjih v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja silijo tudi v 40 ur neprekinjenega dela, stalno jih nadzirajo kamere.

image_alt
Lukić o delavcih, ki jih stalno nadzorujejo: So fizično, psihično, finančno, čustveno izčrpani

Na razkritja o šokantnih razmerah in izkoriščanju tujih delavcev se je odzvalo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Državni sekretar Dan Juvan, ki je spregovoril namesto ministra Luke Mesca, ki se je zadržal na seji vlade, je pojasnil, kako bo ministrstvo ukrepalo in kako potekajo postopki nadzora v zvezi s tem primerom.

»V tem primeru ne gre le za kršitve zakonodaje, temveč osnovnih civilizacijskih norm, ki se dogajajo tudi pri nas. To ni osamljen primer, vse to se je dogajalo že v preteklosti. Podjetja, ki se bodo posluževala takšnih praks, v Sloveniji nimajo nikakršnega mesta. Naredili bomo vse, da se tovrstna izkoriščanja prekinejo. Delavcem pa želimo sporočiti, da jih bomo zaščitili, apeliramo na vse, ki se soočajo z izkoriščanjem, da to prijavijo odgovornim organom,« je povedal Juvan.

V konkretni zadevi ocenjujejo, da so glede na zbrane podatke in okoliščine podani elementi, ki kažejo na sum prisilnega dela, ki predstavlja enega od znakov trgovine z ljudmi. O tem že presojajo odgovorni organi. Kazen za trgovino z ljudmi je zapor od enega do desetih let z denarno kaznijo. »Naš cilj ostaja jasen, zaščita delavcev in delavk. Napovedujemo poostreni nadzor nad delodajalci,« je še napovedal Juvan.

Delavci naj sami prijavijo kršitve

Kot je povedal glavni inšpektor inšpektorata za delo Jadranko Grlić, je inšpektorat v preteklosti v teh dveh podjetjih že izvedel več nadzorov in izrekel več ukrepov. Tudi danes že od jutranjih ur v podjetjih poteka inšpekcijski nadzor, spremlja ga tudi policija. 

Doslej so v teh nadzorih že ugotovili, da tuji delodajalec, ki posreduje delovno silo uporabniku, ni vpisan v register agencij za posredovanje delovne sile pri ministrstvu za delo in so zato že izdali odločbo o prepovedi uporabe njegovih storitev. Prav tako nekateri delovni stroji niso varni za uporabo in je prepovedana njihova uporaba do predloga ustreznih dokazil, je še pojasnil Grlič. Pozval je tudi vse delavce, naj sami prijavijo kršitve na inšpektorat.

Prek twitterja se je na razkritja včeraj odzval tudi novi gospodarski minister Matjaž Han: »Zgrožen sem nad dogajanjem in delovnimi pogoji v teh dveh podjetjih. Takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo s povsem človeškega vidika. Obenem to škoduje ugledu slovenskih podjetij, ki spoštujejo pravila in človeško dostojanstvo. Kot gospodarski minister pričakujem, da bodo pristojni nadzorni organi nemudoma opravili svoje delo in sankcionirali ter preprečili izkoriščanje delavcev. Slovenija mora biti zgled urejenega gospodarstva s spoštovanjem visokih delovnopravnih in okoljskih standardov

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije