TEŽKO GA BO ODDAL

Oglas za stanovanje, da te kap: še agenti so debelo pogledali (FOTO)

V Ljubljani se oddaja stanovanjce, za katero želi najemodajalec mnogo cekinov.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent, Delo

Pred dnevi se je pojavil neobičajen oglas, ki je presenetil tudi vsega vajene nepremičninske strokovnjake. Gre sicer za obnovljeno sobo korak stran od središča Ljubljane, a je njegova površina vsega 12 m2. V sobici so kuhinja, sanitarije, prha in postelja. Možna je še souporaba skupne terase in kolesarnice, najemnik pa želi zanjo iztržiti 380 evrov na mesec (plus stroški), k najemu pa nagovarja predvsem študente.

Roman Prskalo iz nepremičninske agencije Metropola IN. FOTO: Osebni arhiv
Roman Prskalo iz nepremičninske agencije Metropola IN. FOTO: Osebni arhiv
»Tako majhnih sob, v kateri so poleg kuhinje še prha in sanitarije, je na trgu izjemno malo,« pravi Roman Prskalo iz nepremičninske agencije Metropola IN. »Soba močno spominja na sobe v 13-milijonskem Tokiu, kjer so takšna stanovanja običajnejša in veliko pogostejša kot pri nas. Tam bi bilo v nekaterih primerih stanovanje z 12 m2 že luksuz, saj obstajajo tudi za 4 m2 manjša, a kar je tukaj zanimivo, je, da je edino cena, ki so jo postavili praktično enaka kot v Tokiu,« pravi Prskalo, ki se mu zdi lokacija obnovljene sobe sicer zanimiva, a je zato cena »absolutno previsoka«.

Prskalo se je ob tem nekoliko pošalil, da omenjena sobica spominja na kakšen utesnjen bivak, kot je denimo Aljažev stolp. »Oboje je obnovljeno in na odlični lokaciji, le prostora je malo.« To je ponazoril še s svojo fotografijo, ko se mu je uspelo stlačiti v utesnjeni stolp na vrhu Triglava.

V sobici so ob postelji tudi sanitarije. FOTO: Nepremicnine.net
V sobici so ob postelji tudi sanitarije. FOTO: Nepremicnine.net

Da je takšnih stanovanjc k sreči malo, meni tudi nepremičninski posrednik Alen Komić iz agencije ABC nepremičnine. »Gre za poteze najemodajalca v skladu z razmerami na trgu, verjetno pa bo takšnih primerov vedno več, vse dokler bo situacija takšna, kot je, ko majhnih stanovanj za oddajo primanjkuje, povpraševanje pa je veliko.« Komić meni, da se po ceni 380 evrov plus stroški soba verjetno ne bo oddala, saj se za podobno ceno dobi že dosti večja garsonjera ali celo enosobno stanovanje.

...
...

Dvome o tem, da bi se omenjena soba lahko oddala, ima tudi Prskalo. »Trenutno je na ljubljanskem najemniškem trgu ponudba stanovanj predvsem zaradi umika turistov zelo velika in celo nekateri hoteli so začeli sprejemati študente, tako da se bo nepremičnina za oglaševalno ceno zelo težko oddala.« Pred epidemijo so bile po njegovem zaradi kroničnega pomanjkanja najemniških stanovanj na trgu sicer še minimalne realne možnosti, da bi se takšno stanovanje oddalo za takšno ceno, pa še to, če bi najemnik stanovanje res krvavo potreboval.

Realna cena takšnega stanovanjca v središču Ljubljane je po mnenju strokovnjakov dvakrat nižja od oglaševane (150 do200 evrov na mesec), a vedno obstaja možnost, da se najde kdo, ki plača tudi zasoljeno ceno ...


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije