OGNJENI ZUBLJI

Ogenj je uničil kmetijo, hidrantni sistem v bližini prazen (FOTO)

Objavljeno 30. januar 2020 16.45 | Posodobljeno 30. januar 2020 16.18 | Piše: Boštjan Fon
Ključne besede: ogenj požar

Več kot sto gasilcev se je spopadlo s požarom na domačiji Pr‘ Olbenk. Hi, vodo so morali dovažati.

Zublji so požirali vse pred seboj.
Včeraj pet minut pred enajsto dopoldne je v Operativno-komunikacijskem centru v Kranju zazvonil telefon. Ogenj! Izbruhnil je v vasici Hudo, umeščeni na povezovalni cesti med Kovorjem in Brezjami pri Tržiču. Prva informacija, ki je dosegla pozivnike prostovoljnih gasilskih društev v bližini, je bila, da gori gospodarsko poslopje. Toda ognjeni ples, uničujoč in zahrbten, se je na kmetiji Pr' Olbenk razbohotil v vsej svoji uničujoči moči. Njegovo divjanje so nemočni opazovali domači in sosedovi, hiše stojijo druga ob drugi. Gasilci, sprva domači, nato še iz drugih predelov Gorenjske, so bili hud boj z ognjeno stihijo, ki ni in ni hotela pojenjati. Ko so peklenski plameni goltali s pridnimi rokami prigarano, dobro stoječo kmetijo, je vsakogar, ki je bil poleg, stiskalo v prsih.

Za stanovalce poskrbljeno
Posredovalo je 125 gasilcev iz gasilske zveze Tržič, Naklo in Radovljica ter člani GARS Kranj. Aktivnosti so potekale na dveh večjih objektih, oba sta močno poškodovana. Občinska civilna zaščita bo trem stanovalcem zagotovila nastanitev, je včeraj sporočil mag. Bojan Kos s kranjske policijske uprave.

Po hlevu zagorela še hiša

image
Nad uničujoče plamene so šli z vseh strani.
Ko se je po kakšne pol ure dozdevalo, da se ogenj iz dveh objektov, gospodarskega predela in hleva, iz katerega so pravočasno rešili vse živali, ne bo premaknil, se je začelo kaditi izpod ostrešja stanovanjskega dela kmetijskega kompleksa. Pa ja ne še hiša! Ob dimu so se hitro začeli kazati žareči zublji. Brez omahovanja so bili poklicana na intervencijo še prostovoljna društva od Naklega prek Ljubnega in Radovljice do Lesc, hkrati so v strm dovozni breg mimo Kovorja in Stagen zagrizli kranjski poklicni gasilci. Vsi so hoteli pomagati po svojih najboljših močeh. Asistenco jim je ponudila policija in zaprla dovozno cesto z obeh strani že precej stran od vasi Hudo in tako prevoze po sicer asfaltirani, a izjemno ozki cesti omogočila le gasilskim vozilom.

Med intervencijo smo opazili, da so se začele gasilske cisterne in druga priročna sredstva za prenos vode voziti navzdol v Kovor in znova gor po bregu na Hudo. Ko smo stali lučaj od ognjene stihije, nam je ena od prebivalk Stagen, dejali bi, da je od Hudega oddaljeno za okoli dva ducata spojenih gasilskih cevi, odkrila, da so hidranti v njihovem naselju prazni: »Ne, v njih ni pritiska, ne vode, tako da si s to napeljavo gasilci nimajo kaj pomagati. O tem smo pristojne v preteklosti že obvestili, ne samo enkrat, pa kaj več od izgovarjanja drug na drugega, torej, kdo bi moral za to poskrbeti, nismo dobili.« Nato se je obrnila proti gorečim objektom: »Poglejte to divjanje ognja! Gasilci se lahko še tako trudijo, a če jim zmanjkuje vode, če je nimajo za gašenje, so nemočni.«

Vdihaval je dim

Med pogovorom smo ugledali reševalno vozilo, ki se je spretno mimo gasilskih vozil pripeljalo vse do vrha vasi. Janez Aljančič, gospodar kmetije, je potreboval pomoč. Med reševanjem svojega trdo prigaranega premoženja se je nadihal dima.

Gasilci so neutrudno napadali ogenj, čeprav je bilo na nekaterih koncih celo za njih izjemno nevarno. Slišalo se je pokanje ostrešja. Česar ni požiral ogenj, je uničevala silna vročina, ki se je ob tem ustvarjala. Na pašniku pod gorečim hlevom je živina begala sem in tja. Nekaj pred eno popoldne so s PU v Kranju sporočili, da je požar omejen, a da intervencija še poteka. Na kraju dogodka smo srečali župana Tržiča Boruta Sajovica, ki je najprej dejal, da je dobro vsaj to, da ni huje ranjenih in da je rešena živina, nato pa dodal pohvalo gasilcem za požrtvovalnost. V tem času so dežurni po gasilskih domovih, od koder so krenile ekipe na pomoč Aljančičevim, budno spremljali dogajanje prek radijskih zvez in organizirali dodatne posadke, ki so bile namenjene popoldanski menjavi tistih, ki so se prvi podali na intervencijo.

Iz hleva so pravočasno rešili vse živali.

Kolikšna je škoda na kmetiji Pr' Olbenk, bodo pristojni še ugotavljali, prav tako bodo posebni preiskovalci iskali vzrok za uničenje, ki je doletelo družino Aljančič. Zagotovo pa je eno: na Hudem bodo v naslednjih dneh potrebovali izjemno pozornost ter pomoč vseh ljudi odprtega srca. Ognjena stihija je bila ena najhujših na tem območju v zadnjih letih in Aljančičevim v le nekaj urah uničila vse, za kar so se trudili desetletja.
Deli s prijatelji