EMPATIJA

Odziv: socialni delavci z visokimi etičnimi in moralnimi standardi

V socialni zbornici ostro obsojajo nedavni zapis uslužbenca na ministrstvu za notranje zadeve na račun zaposlenih v centrih za socialno delo.
Fotografija: Socialni delavci delajo z visokimi moralnimi in etičnimi standardi. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Socialni delavci delajo z visokimi moralnimi in etičnimi standardi. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»Takšni žaljivi zapisi imajo noto diskreditacije in globoko posegajo v integriteto zaposlenih,« je za STA zapisal generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije (SZS) Vilko Kolbl. V zbornici zahtevajo umik zapisa in opravičilo.

Uslužbenec ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Borut Jakopin, tam pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi ravnanje delavcev CSD ob smrti 10-letnika, ki je minuli teden utonil v reki Soči, pospremil z žaljivim zapisom. Zato v zbornici, ki je osrednje strokovno združenje na področju socialnega varstva, zahtevajo takojšen umik spornega tvita in javno opravičilo Jakopina zaposlenim v CSD.


Socialni delavci veliko prispevajo k zmanjševanju stisk

Strokovni delavci v CSD kljub že tako težki situaciji v procesu reorganizacije in kadrovski podhranjenosti veliko prispevajo k zmanjševanju stisk ranljivih skupin državljanov, je ob tem opomnil Kolbl. Po njegovem mnenju svoje delo opravljajo z visoko stopnjo strokovnosti, odlikuje pa jih skrb za pomoč sočloveku. Ob svojem delu sledijo visokim etičnim in moralnim standardom ter empatiji za delo z ljudmi v stiski.

Zapis na twitterju je sicer dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak. Ta je pozneje svojo poobjavo umaknil.


Sovražni govor?

Jakopinov tvit so ostro obsodili tudi v sindikatu centrov za socialno delo Slovenije SINCE07 in varuha človekovih pravic Petra Svetino pozvali k obsodbi zapisa. Prepričani so, da gre za kršenje ustavne pravice do osebnega dostojanstva in za sovražni govor, nedostojen kogar koli, še posebej pa visokega uslužbenca MNZ.
 

Preberite še:

Andrej Perko o tragediji in delu CSD: Če je to res, je to nedopustno in nečloveško
Niso jima povedali, kje je mrtvi sin Jaša

Z MNZ so v sredo sporočili, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenili so, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna in da se od nje distancirajo. Dodali so, da Jakopin pri svojem delu ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD in ne razpolaga z njimi.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so navedli, da obsojajo psihično, fizično in verbalno nasilje, da je takšna komunikacija neprimerna in da je upravičeno opravičilo zaposlenim v CSD.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas