PRVI ODHOD IZ VLADE

Odstopil minister brez listnice in manir

Objavljeno 14. november 2018 07.46 | Posodobljeno 14. november 2018 07.46 | Piše: Tomica Šuljić

Marko Bandelli prišel 13. septembra, odšel 13. novembra. Seli se v poslanske klopi, namesto njega Maša Kociper?

Marko Bandelli,minister za kohezijo in kvote,Ljubljana Slovenija 12.11.2018 [Portret] FOTO: Roman Šipić/delo
LJUBLJANA – Trinajstega septembra smo dobili trinajsto vlado v zgodovini samostojne Slovenije, trinajstega novembra – torej le dva koledarska meseca pozneje – pa jo je zapustil prvi minister Marko Bandelli.

image
Marko Bandelli,minister za kohezijo in kvote,Ljubljana Slovenija 12.11.2018 [Portret] FOTO: Roman Šipić/delo

Možakar, absolutno nedorasel visoki funkciji, ki jo je pridobil na podlagi koalicijske delitve stolčkov, je še pred včerajšnjim dopoldanskim sestankom vrha Stranke Alenke Bratušek novinarje pozdravil z jezo v glasu »Kaj bi radi še imeli?« ter v nadaljevanju jadikoval, kako je na tleh, da mu doma jočejo otroci, in našteval druge osebne trenutke: »Kaj naj delam še v tej vladi?« se je čustveno odzval tudi na vprašanje, ali bo odstopil.
 

Samovoljne odločitve in opozorila


Dela zanj je bilo veliko, se je razkrilo slabo uro pozneje, ko je premier Marjan Šarec Bandelliju (ter javnosti) še enkrat pojasnil, zakaj ga je pozval k odstopu. Da bi Bandelli res razumel, je Šarec sporočilo pustil kar na svoji strani na facebooku – in na facebooku je Bandelli še donedavna grozil, prepričeval in obtoževal. Zdaj obtožuje Šarec.

image
Marjan Šarec. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg se je sestal s premierjem Marjanom Šarcem. Brdo pri Kranju, 9. oktober 2018 FOTO: Leon Vidic/delo

Petega novembra mu je naložil, naj čez tri dni pripravi informacijo o črpanju evropskih sredstev: »Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko informacije ni predložila v vladno proceduro, minister Marko Bandelli pa me je o samovoljni odločitvi, da si podaljša rok za pripravo informacije, po elektronski pošti obvestil šele po izteku roka,« zatrjuje premier.

image
Marko Bandelli,minister za kohezijo in kvote,Ljubljana Slovenija 12.11.2018 [Portret] FOTO: Roman Šipić/delo

Za Šarca nesprejemljivih stvari je bilo še več: »Ministrov način komunikacije, njegove izjave v javnosti, predvsem pa njegova ravnanja, odstopajo od standardov, norm in vrednot, ki so pričakovani na takšni funkciji,« je Šarec pojasnil skupek avtogolov, ki so zapečatili kariero ministra brez listnice. Predvsem pa premier ni prvič opozoril ministra, se je izkazalo: enkrat naj bi ga opozoril na izražanje na družabnih omrežjih v nedeljo po sestavi vlade, zatem mu je 12. oktobra, po aferi z uporabo modrih luči, poslal prvo pisno opozorilo: »Izraba politične avtoritete za dosego strogo parcialnih in strankarskih ciljev je nedopustno ravnanje,« piše Šarec.
 

Žalitve za konec


Bandelli pa je v minulem času povzročil precej več kot »en stavek, za katerega sem se petnajstkrat opravičil«, kot je zmanjševal pomen svojih besed in dejanj v minulih mesecih. Prav tako je obtožil novinarje, da »brez zadržkov objavljajo nepreverjene in napačne informacije in jih predstavljajo kot dejstva«.
Izraba politične avtoritete za dosego strogo parcialnih in strankarskih ciljev je nedopustno ravnanje.


V Slovenskih novicah ste lahko prebrali članke, ki temeljijo na poročilih o izrednem nadzoru, zapisnikih in sklepih občinskih komisij, dokumentaciji ter drugih informacijah, ki smo jih preverili in so resnične. V resnici informacij, ki pričajo o čudnih rabotah v Bandellijevem županovanju Komnu, ne zmanjka kmalu.

image
Alenka Bratušek ministrica za infrastrukturo in predsednica Stranke Alenke Bratušek. 12.novembra 2018. [Bratušek Alenka,Stranka Alenke Bratušek,politiki,ministri,Ministrstvo za infrastrukturo,Ljubljana,Slovenija] FOTO:

Toda Bandelli je vmes že pristal na notranjepolitičnem smetišču, Bratuškova pa je sporočila premierju, da pričakuje od njega enako visoke »etične in moralne standarde«, mogla ni niti mimo floskule »imamo veliko izkušenj in znanja«. Tajnik SAB Jernej Pavlič pa je branil Bandellija z besedami: »Prej je bil župan in slednji komunicirajo morda na malo drugačen način.«

61. dan mandata je Bandelli odstopil.

Še najbolj židane volje med zbrano četico članov SAB ob Bratuškovi se je zdela podpredsednica Maša Kociper, ki jo mnogi vidijo kot Bandellijevo naslednico. Kadrov v resnici ni na pretek – ne v tej ne v drugih novokomponiranih strankah kratkega roka uporabnosti. Bandelli pa bo v poslanski klopi še 46 mesecev lahko razmišljal, kaj je šlo narobe. 
Deli s prijatelji