ODZIVI PO POLITIČNEM PRETRESU

»Odstopa Hojsa in Travnerja nista dovolj, odstopi naj celotna vlada«

Hojs prvi minister Janševe vlade, ki se poslavlja od položaja.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Hišne preiskave zaradi sumov nepravilnosti pri nakupu zaščitne opreme so očitno povod za odločitev ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za odstop. Obenem je še pred odhodom sprejel odstopno izjavo prvega moža policije Antona Travnerja. Vlado Janeza Janše, ki je delo nastopila sredi marca, tako kot prvi zapušča eden bolj izpostavljenih ministrov.

V drugih koalicijskih strankah so z odzivi danes zadržani

Predsedujoča SD Tanja Fajon odstopa notranjega ministra in direktorja policije  ter pridržanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška vidi kot dokaz, da vlada ne more več delovati. »Nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo. Zato predsednika vlade Janeza Janšo pozivam, da odstopi,« je dejala.

Predsednica Desusa Aleksandra Pivec je v izjavi za medije ob današnjih hišnih preiskavah in odstopu notranjega ministra izrazila pričakovanje, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Ko bo znanega kaj več, pričakuje tudi pogovor koalicijskih partnerjev o tem.

»V vsakem primeru pričakujem, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Sama si pa predvsem želim, da v tem pregretem političnem ozračju ostanemo vsi dostojni pri teh komentarjih in komentiramo zgolj tiste postopke, ki jih poznamo, ali pa kar je v naši pristojnosti,« je dejala.
Tako tudi ni želela komentirati Hojsovih izjav, da gre za politično motivirano preiskavo. 

Nekateri kadri v vrhu policije so politično nameščeni in zavirajo njeno strokovno delo, zato bi jih bilo treba razrešiti, je v odzivu dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Prepričan je, da premier Janša Hojsovega naslednika že ima.

Celotna vlada je zrela za odstop

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ob hišnih preiskavah in odstopu ministra  opomnil, da so v stranki opozarjali na sumljive vladne prakse, zdaj pa se kažejo razsežnosti. »Celotna vlada je zrela za odstop. Prikrivanje z napadi na NPU in celotno policijo kaže, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih,« je zapisal na twitterju.



Odstop notranjega ministra Aleša Hojsa je predsednico SAB Alenko Bratušek presenetil, kaže pa na to, da si je delo policije očitno »predstavljal nekako po svoje«. Premierju Janezu Janši pa Bratuškova predlaga razmislek o tem, ali ne bi bilo prav, da »tudi sam stopi pred ogledalo« in prevzame odgovornost za dogajanje z zaščitno opremo v času krize.

Mesec nad Janšo

Odstopa notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja nista dovolj, odstopiti bi morala celotna vlada, pa meni koordinator Levice Luka Mesec. V Levici si bodo po njegovih besedah prizadevali za zaščito neodvisnosti policije, temeljito izvedbo policijskih preiskav in čimprejšnje predčasne volitve. Kot je v današnji izjavi za medije dejal Mesec, sta Hojs in Travner odstopila po tem, ko so korupcijo z maskami več kot dva meseca poskušali braniti z lažmi in s teorijami zarote. »Odstopila sta, ker se posipata s pepelom, da jima ni uspelo policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki,« je ocenil.


Premier Janez Janša bo po njegovih besedah zdaj verjetno poskušal nastaviti naslednika, ki bosta partijsko delo v policiji opravila bolje kot Hojs in Travner.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije