DOBRODELNO

Odprtih src in denarnic za dvojčka Anžeta in Eneja

Objavljeno 24. november 2012 12.40 | Posodobljeno 23. november 2012 21.00 | Piše: Boštjan Fon

Triletna dvojčka s cerebralno paralizo na otroški predstavi Mojčin lepi svet.

Anže in Enej sta prvič stopila na odrske deske. Foto: Boštjan Fon

MENGEŠ – Po našem zapisu v Slovenskih novicah ste dragi bralci odprli dobroti pot do dvojčkov Strazberger. Triletna Anže in Enej, oba s hudimi težavami zaradi prezgodnjega poroda in cerebralno paralizo, potrebujeta našo pomoč. Čeprav smo menili, da se bo v poplavi zgodb, ki jih je kruto pisala podivjana voda, članek o družinici iz petega nadstropja bloka blizu starega stadiona Bežigrad, kjer je njihova skromna, le 38 kvadratov velika garsonjera, kot naš poziv k pomoči drobnima, nemočnima fantkoma, izgubil, smo presenečeno spoznali, da ste s svojimi dobrimi mislimi objeli Anžeta in Eneja. Takoj ko smo njune prve osnovne podatke objavili na družbenem spletnem omrežju, je samo v eni noči zapis delilo prek tisoč Slovenk in Slovencev. Prihajala so prva obvestila o nakazilih na njihov poseben račun, hkrati pa smo izvedeli, da si bo družina Strazberger obiskala Mengeš in si ogledala prijetno otroško plesno predstavo Mojčin lepi svet.

Na gostovanje

Toda prireditelji niso le brezplačno odprli vrat za dvojčka, ki sta se prvič znašla v teatru. Janja Rehberger, izvršna producentka predstave, ki je sicer produkcija podjetja Rumba, d. o. o., oz. Plesne šole Spin, ki jo vodi Mojca Robič, koproducent predstave pa je Zavod za kulturo Šoštanj, nam je pojasnila: »Zgodba je zabavna, poučna in sporočilna. Otroke in odrasle vodi k razmišljanju o odnosu do narave, predvsem pa o odnosih med ljudmi.« Skupaj smo uživali v vragolijah dveh vesoljčic, Lileje in Lilaje, ki pristaneta na Zemlji z velepomembno nalogo: najti morata, kar je na njej najlepšega, in to ponesti domov. Zemljanka Mojca jima skozi pesmice počasi odkriva skrivnosti planeta, ljudi, živali, rastlin, vsega, kar čutimo in nas obdaja. Pesmice so bile vsem nam v pomoč pri odkrivanju najlepšega na zemlji – prijateljstva! Muzikal Mojčin lepi svet je premierno uprizoritev doživel pred mesecem dni, na poti med mlade poslušalce pa z vsako ponovitvijo dobiva nove razsežnosti. Rehbergerjeva dodaja: »Prijateljstvo, ki je rdeča nit predstave, se iz domišljijskega sveta vedno bolj preliva v resničnost. Družina Strazberger je med nami, ki smo organizirali predstavo, ter obiskovalci, tako mladimi kot odraslimi, zagotovo našla prave prijatelje. Sodelujoči v predstavi Mojčin lepi svet so v Mengšu za terapije, ki bodo Anžetu, Eneju in njunim staršem olajšale življenje, zbrali 420 evrov s prodajo naše knjižice za otroke Pobarvanka prijateljstva in prostovoljnimi prispevki. Z dobrim namenom kot pomoč Anžetu in Eneju gre predstava naprej po Sloveniji, najprej pridemo v Kulturni dom Trebnje, kjer gostujemo 29. novembra ob 17. uri, in nato se srečamo na Festivalu Stična, kjer bo predstava nove barve dobila 2. decembra ob 16. uri.«

Anže se je rodil klinično mrtev, srček mu ni bil in le zaradi zavzetosti zdravnikov mu je uspelo z ročicami zgrabiti življenje.

Nekoč le
prvi koraki?

Še preden sta Anže in Enej pomežiknila v svet, so se v nosečnosti zgodili zapleti in veliko pred rokom, skorajda tri mesece prezgodaj, sta se rodila z urgentnim carskim rezom. Veselje ob pričakovanju dvojčkov se je v hipu razblinilo in spremenilo v veliko skrb in boj za preživetje dveh nedonošenčkov. Anže se je rodil klinično mrtev, ob rojstvu ni dihal, srček mu ni bil in le zaradi zavzetosti zdravnikov mu je uspelo z ročicami zgrabiti življenje. Kot da to ni bilo dovolj, sta po nekaj dnevih v inkubatorju in priklopljena na različne naprave oba zaradi nedonošenosti dobila možganske krvavitve in posledica je cerebralna paraliza. Zdravniki so mamici in očku povedali, da otroka ne bosta nikoli govorila niti hodila. Danes sta malčka komunikativna, prisrčna in skupaj s starši z novim upanjem zaradi inovativne tehnike pomoči therasuit, suspenzijskimi vajami in s pomočjo naprave, imenovane pajek. Toda tritedenski sklop terapij therasuit znaša 1600 evrov za enega. Ker je na terapijo treba trikrat ali štirikrat na leto, to znese 9600 ali 12.800 evrov na leto za oba. Ena fizioterapija za dvojčka ob tem znaša 30 evrov na teden, štiri 120 evrov na mesec, za dva torej 2440 evrov na leto, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne krije niti centa stroškov. Ortopedski čevlji stanejo 180 evrov (140 evrov krije ZZZS, 40 pa sami), potrebujeta dvoje na leto zaradi hitre rasti nog, kar znaša novih 180 evrov. Vozilo, ki bo prilagojeno njunim potrebam, s posebno dvižno rampo za vozičke, stane približno 43.000 evrov, potrebujeta pa še dva prilagojena avtosedeža za otroka s posebnimi potrebami, kar je še naslednjih 3200 evrov.

Deli s prijatelji