Odprli bodo prestižne slovenske hiše, v njih lahko pokuka vsak

Arhitekturni festival, ki bi se moral začeti ta mesec, se seli na splet, jeseni pa bo znova zaživel v živo. 
Fotografija: Stanovanjska soseska v Ljubljani. (Fotografija je simbolična). FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Stanovanjska soseska v Ljubljani. (Fotografija je simbolična). FOTO: Blaž Samec, Delo

Arhitekturni festival Odprte hiše Slovenije, ki bi se moral začeti ta mesec, se danes seli na spletno platformo, v živo pa bo, če bodo dopuščale razmere, zaživel med 25. in 27. septembrom. Na letošnji 11. festival pod geslom Arhitektura za prihodnje generacije se je prijavilo več kot 100 arhitektov, svoje delo je tudi že opravila žirija.

Kot so zapisali prireditelji, jih je epidemija koronavirusa ustavila sredi priprav na letošnji festival, »ko bi morali po vsej Sloveniji odpreti vrata stavb«.

Na letošnjem festivalu so računali na 100 arhitektov, dogovorili so se z več kot 100 lastniki in upravljavci stavb, napisali več kot 200 predstavitvenih besedil in angažirali že 50 prostovoljcev. Svoje delo je opravila tudi šestčlanska žirija, ki je izbrala najboljše projekte, je zapisala direktorica festivala Lenka Kavčič.

V Sloveniji festival, ki je del mednarodne mreže Open House Worldwide, deluje od leta 2010. Znotraj festivala deluje portal slovenske arhitekture, ki obsega arhitekturo v zadnjih 20 letih. Zajema projekte, ki so bili uvrščeni na festivale Odprte hiše Slovenije. Z več kot 630 objekti predstavlja največji spletni arhiv sodobne kakovostne ter inovativne arhitekture in prostorskih ureditev v Sloveniji.

Platforma zajema novo zgrajene ali prenovljene zasebne hiše in stanovanja, skoraj nič energijske stavbe, lesene stavbe kot tudi turistične in športne objekte, vrtce, šole, kulturne ustanove, pokopališča, parke in mestne ureditve. Na portalu so prikazani objekti, ki so prejeli ali bili nominirani za najvišje arhitekturne nagrade, kot so Plečnikova medalja, zlati svinčnik ali pa evropska nagrada Miesa van der Roheja, piše na spletni strani Odprte hiše Slovenije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije