LOKALNE VOLITVE 2022

Drugi krog županskih volitev, znana volilna udeležba do 16. ure

V 47 slovenskih občinah bo danes potekal drugi krog županskih volitev, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov.

FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

V 47 slovenskih občinah bo danes potekal drugi krog županskih volitev, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov. Med njimi je tudi šest mestnih občin od 12. Do zaprtja volišč ob 19. uri sicer velja volilni molk, ko je prepovedano vsako nagovarjanje volivcev.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3.000 evrov. Prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema dežurna služba ministrstva za notranje zadeve. Danes do 7. ure lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00, od 7. ure naprej pa na telefonsko številko 080 21 13.

V 165 občinah od 212 so sicer župane izvolili že na volitvah 20. novembra, v 47 občinah pa nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore in je potreben drugi krog. Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah. V spletni aplikaciji Državne volilne komisije bodo na voljo le podatki o drugem krogu županskih volitev.

Dogajanje spremljamo v živo

17.02  V drugem krogu lokalnih volitev je do 16. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 134.480 oziroma 27,41 odstotka volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila volilna udeležba 23,26-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Tudi do 16. ure je bila največja udeležba v občini Veržej (57,16 odstotka), najmanjša pa v občini Jesenice (16,38 odstotka). V Mariboru je dosegla 23,99 odstotka, Kranju 17,50, Celju 26,75, Novi Gorici 20,02, Krškem 26,84 in Murski Soboti 27,30 odstotka.

V prvem krogu lokalnih volitev, ki so 20. novembra potekale v 212 občinah po državi, je bila volilna udeležba do 16. ure 32,71-odstotna.

16.45 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 15. ure prejela 36 obvestil o domnevnih kršitvah. Od tega Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava devet zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve. Največ obvestil se sicer nanaša na zadevo v obravnavi na inšpektoratu, povezano z domnevnimi kršitvami volilnega molka z deljenjem letakov oziroma propagandnega materiala v hišne predalčnike na območju Maribora. V ostalih zadevah gre v petih primerih za sporne objave na družbenih omrežjih, v dveh primerih za pošiljanje sporočil SMS, v enem primeru pa za sporno vsebino, objavljeno v spletnem mediju.

12.37 V drugem krogu lokalnih volitev, ki danes potekajo v 47 občinah po državi, je do 11. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 50.262 volilnih upravičencev oziroma 10,24 odstotka. V mestnih občinah je bila udeležba 8,58-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

12.32 Kampanja v drugem krogu lokalnih volitev je bila bolj vsebinska, je po glasovanju v Krajevni skupnosti Zagrad ocenil kandidat za župana Mestne občine Celje Bojan Šrot. Kot je dejal za STA, pa je malo razočaran nad »nekim slabim vzdušjem ali negativno energijo, ki se je v tem predvolilnem času sproščala v okolje«, predvsem v odnosu do tujcev. 

Neodvisni kandidat za župana Mestne občine Celje Matija Kovač je po oddaji glasu v drugem krogu županskih volitev v Krajevni skupnosti Nova vas za STA ocenil, da je tokrat volilna kampanja potekala v znamenju političnega vandalizma. V tej luči je obsodil nedopusten vandalizem nad njegovimi volilnimi plakati v mestu.

11.58  Aktualni mariborski župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi županski mandat, je danes oddal svoj glas na volišču v osnovni šoli nedaleč od svojega doma. Tja je prišel v spremstvu svoje partnerice in ob tem pozval ljudi, naj se kljub morebitni utrujenosti zaradi super volilnega leta udeležijo tudi teh volitev. »Razumem, da imate že vsega dovolj. Niste osamljeni pri tem, a vseeno se je treba odločiti, kam bo šlo mesto,« je povedal v izjavi za medije ob odhodu z volišča. Preostanek dneva bo preživel z družino, za katero je imel v zadnjih nekaj tednih zaradi intenzivne volilne kampanje manj časa. 

10.47 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 10. ure prejela 29 obvestil o domnevnih kršitvah. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava sedem zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

9.44 Kranjski županski kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Ivo Bajec je svoj glas v drugem krogu županskih volitev oddal danes zjutraj s soprogo v gasilskem domu v Britofu. Volilno nedeljo bo preživel z družino. Z volilno kampanjo je zadovoljen, glede volilnega izida pa optimističen. Kot je ob bližajočem se zaključku volilne tekme za STA povedal Bajec, so njegovi občutki dobri. »Še vedno mislim, da bom jutri župan,« je dejal.

7.00 Ob 7. uri se je po Sloveniji odprlo 928 volišč, na katerih bo lahko nekaj manj kot pol milijona volivcev v današnjem drugem krogu lokalnih volitev v 47 občinah izbiralo nove župane. Volišča bodo odprta do 19. ure, prve delne neuradne izide pa je pričakovati po 19.30. Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije