KORONAUKREPI

Odmevajo besede Jelke Godec, ki jih je zapisala 2. decembra: Ni nam pomoči

​Slaba dva tedna od nastanka njenega zapisa se je vlada odločila, da nekoliko sprosti ukrepe in omogoči nekoliko širše nakupovanje »v živo«.
Fotografija: Jelka Godec. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Jelka Godec. FOTO: Roman Šipić, Delo

»Kljub ukrepom, ki jih je sprejela vlada na podlagi strokovnih predlogov, število okuženih ne upade. Tudi stanje v bolnišnicah se ne izboljšuje. Nekatere pa skrbita veseli december in nakupovanje ... Ni nam pomoči.« To je zapis državne sekretarke Jelke Godec, ki prihaja iz vrst SDS, in je nastal 2. decembra.

​Slaba dva tedna od nastanka njenega zapisa se je vlada odločila, da nekoliko sprosti ukrepe in omogoči nekoliko širše nakupovanje 'v živo'. Vlada se je po dveh popolnoma diametralno nasprotnih predlogih – minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je predlagal sproščanje ukrepov, minister za zdravje Tomaž Gantar pa zaostritev, celo z ustavljanjem gospodarstva, kjer je to mogoče – odločila prisluhniti gospodarstvu in nekoliko popustiti ukrepe. Kaj si o tem misli vodja strokovne skupine, ki svetuje vladi, Bojana Beović, najdete v članku Slabe novice Bojane Beović: S težkim srcem ...

Zanimivo dejstvo: v Sloveniji smo včeraj zabeležili drugo najvišje število ljudi v bolnišnicah od začetka korona epidemije. Da v bolnišnicah že nekaj časa hodimo po robu, pa ne samo glede števila postelj, ampak tudi zaradi izgorelosti zdravstvenega osebja, poslušamo že kar nekaj časa. Kaj bo prineslo sproščanje ukrepov, kaj prazniki, bomo šele videli.

Državno sekretarko Jelko Godec smo včeraj prosili za komentar na sproščanje ukrepov. Danes so nam iz Kabineta predsednika vlade posredovali njen odgovor, ki ga objavljamo v izvirniku: »Slovenske novice objavljajo moj zapis na Facebooku izpred dveh tednov, ko sem želela izpostaviti, da nekatere bolj skrbi veseli december kot zdravje (so) ljudi. Po dolgotrajnih pogovorih ta vikend s predstavniki zdravstva in gospodarstva, pa tudi po posvetu s strokovno skupino za COVID-19, so bile sprejete odločitve za sprostitev ukrepov in nakupovanje s strogimi omejitvami in upoštevanju zaščitnih ukrepov. Ker @VladaRS dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema ter 7 dnevno povprečje okužb po statističnih regijah, lahko pride do sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah.«

Osnovni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa sars-cov-2 so znani že nekaj časa: ustrezna higiena rok, uporaba obraznih mask, ustrezna razdalja. Upoštevajte jih in virusu onemogočite širjenje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije