(NE)ODZIV

Odlok in uredba, del 
sistemske korupcije

Objavljeno 04. september 2012 11.49 | Posodobljeno 04. september 2012 11.51 | Piše: Jadran Vatovec

Vrha tožilstva razprodaja premoženja očitno ne skrbi.

Nekatere bega, da se je nekdanja poslanka SD Julijana Bizjak Mlakar v tem mandatu prelevila v predstavnico civilne družbe. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Z ministrstva za pravosodje in javno upravo so predstavnikom Zveze civilnodružbenih organizacij Slovenije za pravičnost, enakopravnost, solidarnost in trajnostni razvoj (Zveza CoS) predlagali, da bi se s predstavniki direktorata za investicije in nepremičnine sešli včeraj zgodaj popoldne. V civilnodružbenih organizacijah so se odločili, da jih bosta na sestanku zastopali Simona Habič, predsednica društva Integriteta, in Julijana Bizjak Mlakar, članica kolegija Zveze CoS in, drži, nekdanja poslanka Lukšičevega SD.

Zakaj pa so predstavnike Zveze CoS z ministrstva sploh povabili na omenjeni sestanek? Zato, ker so iz Zveze CoS 1. avgusta na več državnih organov in ustanov naslovili pobudo, naj zato, da nekateri predpisi ne bi bili (več) del sistemske korupcije, s svojo »aktivno udeležbo« pomagajo sprejeti takšne zakonske in podzakonske predpise, ki bodo po novem zagotovili transparentno in odgovorno ravnanje s premoženjem države in lokalnih skupnosti.

Kaj pa Šoltes in Klemenčič?

Ne, sploh ne gre za kritiko na račun ministrstva za pravosodje in javno upravo ali njegovega direktorata za investicije in nepremičnine, prav nasprotno, to ministrstvo in ta direktorat si zaslužita pohvalo, saj sta se edina odzvala na pobudo Zveze CoS. Edina, ja. Nista pa, kot rečeno, bila edina, ki sta prejela takšno pobudo: civilnodružbene organizacije so jo naslovile tudi na poslanke in poslance državnega zbora, na računsko sodišče, ki ga vodi Igor Šoltes, komisijo za preprečevanje korupcije, ki ji predseduje Goran Klemenčič, pa tudi na vrhovno državno tožilstvo oziroma Zvonka Fišerja, le da jim nihče drug, razen ministrstva za pravosodje in javno upravo, do zdaj ni odgovoril.

V redu, imate prav, morda le še niso utegnili odgovoriti. Čeprav zelo resnega opozorila civilnodružbenih organizacij, da so nekateri predpisi pri nas že kar del sistemske korupcije, ne bi smeli imeti za mačje solze. Kako je že Zveza CoS zapisala v svoji pobudi? »Zlorabe javnega premoženja v zasebno korist ostajajo pri nas večinoma neodkrite in nekaznovane tudi zaradi škodljivih zakonov. Državni zbor je pogosto aparat v rokah političnih strank, saj deluje pogosto po diktatu izvršne oblasti ...« In še: »Posebej želimo opozoriti na letos maja sprejeti odlok o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države za leto 2012 ter na vladno uredbo o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnostih, ki sta primera dokumenta in podzakonskega predpisa, ki omogočata nepregledne postopke ravnanja s premoženjem države, vabita k zlorabam in korupciji ter spodbujata k neodgovornemu ravnanju s premoženjem države. Omenjeni odlok že dalj časa razburja javnost in polni časopisne stolpce ter televizijske zaslone. Predlagatelji so v parlament predložili prek 233 strani dolg dokument – nepregleden seznam premičnega in nepremičnega premoženja ter predloge razpolaganja z njim. Ob tem pri nepremičninah, ki se jih prodaja, večinoma ni navedenih niti naslovov stavb in stanovanj, ni navedenih neto tlorisnih površin stavb in stanovanj, stanje njihove zasedenosti in trenutni namen njihove uporabe. Prav tako ni navedenih površin zemljišč, ki se jih prodaja, ni obrazložitev glede morebitnih potreb ostalega javnega sektorja po teh nepremičninah – razen želje upravljavca nepremičnine, ni navedenih razlogov menjav nepremičnin, ni navedeno, s katerimi nepremičninami naj bi se nepremičnine menjale.« RTV Slovenija je pobudo objavila celo na spletu: http://www.rtvslo.si/files/novice/cos.pdf

Čemu je seznam zavajajoč?

Zveza CoS opozarja, da je vsebina seznama državnega premoženja žal ponekod, blago rečeno, zavajajoča: v načrtu razpolaganja z zemljišči, so, denimo, tudi stavbe, ki se jih želi prodati po nesramno nizkih orientacijskih cenah, kar je mogoče odkriti šele z vpogledom v zbirko Gursa. Pri večjem številu stavb velike tržne vrednosti so prav tako navedene prenizke »orientacijske vrednosti« itn. Zvezo CoS skrbi tudi nepreglednost predvidenih prodaj z neposrednimi pogodbami, kjer so kupci za prodajo lahko vnaprej dogovorjeni z ministrstvi. Kupci v vladnem odloku sicer niso navedeni, obstaja pa možnost, da bodo zemljišča in objekti preneseni celo brezplačno na nove lastnike ali jim prepuščeni v brezplačno uporabo.

Deli s prijatelji