ODPRAVLJENA STAROSTNA OMEJITEV

Odločeno: cepivo AstraZenece v Sloveniji za vse starejše od 18 let

V Sloveniji smo danes dobili še 4800 odmerkov AstraZenece in več kot 40.000 odmerkov Pfizerja.
Fotografija: FOTO: Daniel Becerril, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Daniel Becerril, Reuters

Posvetovalna skupina za cepljenje je odločila, da bomo v Sloveniji sledili priporočilu Evropske agencije za zdravila (Ema) in s cepivom AstraZenece cepili vse, starejše od 18 let, brez omejitev. Sicer pa smo v Sloveniji danes dobili še 4800 odmerkov AstraZenece in več kot 40.000 odmerkov Pfizerja, do konca tedna pa prihaja tudi 7200 odmerkov cepiva Janssen.

Preberite še: 
image_alt
Imate datum za drugi odmerek cepljenja? Potem morate prebrati tole


»Odločili smo se, da cepimo ne glede na starostne omejitve, glede na to, da je Ema pregledala dokumentacijo in ni našla pravzaprav neke povezave bodisi s starostjo, spolom, se pravi ni nekega razloga, da bi omejevali cepljenje na populacijo,« je v 24ur dejal Alojz Ihan, vodja laboratorija za celično imunologijo na medicinski fakulteti. 

Strategija cepljenja ostaja tako nespremenjen glede starostnih skupin, še vedno so prioriteta starejši od 60 let. Vodja svetovalne skupine za covid 19 Mateja Logar je pojasnila, da se bo sprostilo potem cepljenje za te, ki so starejši od 65 let, pri katerih se cepivo AstraZenece trenutno ni uporabljalo.

Ihan je obenem poudaril, da je evropska akcija s presojanjem cepiva AstraZenece precej zaustavila cepljenje. V centralnem skladišču NIJZ je tako ostalo nerazdeljenih 16.600 odmerkov tega cepiva.


»Glede na to, da so vse starostne skupine pri tem stanju epidemije, kot ga imamo, izrazito ogrožene, bo treba pač v primeru, da cepivo ostaja, ponuditi cepljenje tistim, ki se želijo cepiti. Na ta način bodo tudi mlajši lahko prišli do cepljenja, če bo pač cepivo ostajalo,« je dejal.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije