POKOJNINE

Odlična novica za 620 tisoč upokojencev: denar boste prejeli prej

Objavljeno 11. december 2019 06.55 | Posodobljeno 10. december 2019 15.10 | Piše: T. V.

Namesto 30. decembra bodo pokojnine na računih prejemnikov že 27.

Upokojenci lahko pričakujejo pokojnine nekaj dni prej. FOTO: Roman Šipić, Delo
Zadnji dan v mesecu je v bankah običajno večja gneča kot sicer, saj na te dneve upokojenci pridejo po pokojnine. Letošnji december se bodo po svoje pokojnine odpravili nekaj dni prej, tako da jim bo še ostalo nekaj časa za morebitne zadnje nakupe v tem letu.

Izplačilo pokojnin za mesec december je namreč predvideno v petek, 27. Na isti dan je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prestavilo datum izplačila varstvenega dodatka, in sicer s 30. decembra. Tako bodo lahko prejemniki varstvenega dodatka, ki bodo prejeli tudi pokojnino, prejeli oba prejemka sočasno, so sporočili z ministrstva, ki ga vodi Ksenija Klampfer.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) izplača pokojnine za posamezni mesec najpozneje zadnji delovni dan za tekoči mesec. Pokojnine prejema nekaj malega več kot 620 tisoč Slovencev. Vlada je z interventnim zakonom v začetku decembra sprejela, da se bodo pokojnine ob vsaj 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu konec prihodnjega leta izredno uskladile v odstotkih.

Varstveni dodatek je namenjen osebam, ki si materialne socialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere nimajo vpliva, pojasnjujejo na ministrstvu. Z varstvenim dodatkom lahko krijejo življenjske stroške, kot je vzdrževanje stanovanja ali nadomeščanje trajnih potrošnih dobrin (pohištvo, bela tehnika ipd.), ni pa namenjen zagotavljanju minimalnih življenjskih potreb.

Uveljavi se ga pri centru za socialno delo v občini, kjer ima posameznik stalno prebivališče.

Varstveni dodatek lahko pridobijo tisti, ki bivajo v Republiki Sloveniji (RS) in so:
– državljani RS s prijavljenim stalnim prebivališčem v RS, 
– tujec z dovoljenjem za stalno prebivanje in s stalnim prebivališčem v RS ali
– oseba, ki lahko uveljavlja varstveni dodatek na podlagi mednarodnih aktov, ki obvezujejo RS.

Prejemniki morajo izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
– so trajno nezaposljivi, trajno nezmožni za delo, starejši od 63 (ženske) ali 65 let (moški) in niso delovno aktivni oziroma zaposleni;
– so upravičeni do denarne socialne pomoči ali
– njihov dohodek ali dohodek družine presega mejo za pridobitev denarne socialne pomoči, ne presega pa meje za varstveni dodatek.

Višina varstvenega dodatka

Samskim, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev varstvenega dodatka in imajo lastni mesečni dohodek, ki ni višji od neto 577,34 evra, se določi varstveni dodatek v višini razlike med njihovim dohodkom in 577,34 evra.

Družine izpolnjujejo pogoje za pridobitev varstvenega dodatka, če višina minimalnega dohodka na družino ne presega cenzusa:
– 899,40 evra za dvočlansko družino, v kateri oba člana izpolnjujeta pogoje za varstveni dodatek,
– 714,81 evra za dvočlansko družino, v kateri le en član izpolnjuje pogoje za varstveni dodatek.
Deli s prijatelji