AFERA DARS

Sporni naj bi bili še trije javni razpisi. So jih na Darsu priredili?

Razkritja o domnevnem podkupovanju, izsiljevanju, sumu korupcije, favoriziranju in spornih javnih razpisih družbe Dars še vedno odmevajo.
Fotografija: Na Slovenskem državnem holdingu so na sestanek pozvali Darsovo upravo in nadzornike. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Na Slovenskem državnem holdingu so na sestanek pozvali Darsovo upravo in nadzornike. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Policija je včeraj obiskala prostore Pop TV zaradi nedeljskega razkritja, danes pa so v komercialni televizijski hiši razkrili nove morebitne nepravilnosti. Po njihovih navedbah naj bi bili sporni trije Darsovi javni razpisi: 

  • razpis za dobavo specialne mehanizacije,
  • razpis za dobavo tovornih vozil,
  • razpis za nakup več kot 100.000 ton soli.

Razpis za dobavo specialne mehanizacije so morali zaradi nedovoljenega stika razveljaviti, za kar ni bil sankcioniran nihče, navajajo na Pop TV. Posel je bil vreden pol milijona evrov.

Drugi sporni razpis je za dobavo tovornih vozil, ki naj bi bil napisan točno za določeno podjetje, in sicer Riko Ribnica, ki je 20-milijonski posel tudi dobilo. 

Tretji sporni razpis pa leti na nakup soli, ki jo Dars uporablja za posipanje avtocest pozimi. Prvi aneks je bil podpisan, še preden je zapadel prvi sneg, zdaj na Darsu podpisujejo že osmega po vrsti, poroča Pop TV.

Lani julija so bili trije predstavniki Darsa v Italiji, da bi preverili, kakšne stroje tam uporabljajo za košnjo trave ob avtocesti. Vodja poti je bil Damijan Jaklin. Trojica se je med obiskom sestala tudi s predstavnikom slovenskega podjetja, da so jim predstavili stroje, ki jih imajo. Jaklin ob vrnitvi v Slovenijo svojih nadrejenih o nedovoljenem stiku ni obvestil.

Dars je nekaj tednov zatem objavil javni razpis za to mehanizacijo. Ocenjena vrednost posla je bila milijon evrov. Ko so ostali ponudniki ugotovili, kaj se je zgodilo, so tudi oni zahtevali predstavitev strojev. Zagrozili so, da bodo, če Dars razpisa ne razveljavi, »uporabili vsa pravna sredstva za zaščito davkoplačevalskega denarja«.

Vodstvo Darsa je razpis ustavilo in razveljavilo. Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je za uredništvo 24UR Fokus potrdil, da je to glavni in edini razlog, medtem ko Jaklin to zanika.

Zahtevali GPS, ki ga uporabljajo izključno na Danskem

Drugo favoriziranje se je zgodilo pri javnem razpisu za nabavo tovornih vozil. Posel je bil vreden skoraj 20 milijonov evrov. Pogodbo so podpisali s podjetjem Riko Ribnica, razpis je kot področni direktor vodil Damijan Jaklin.

Podizvajalec podjetja Riko Ribnica je bilo podjetje Bijol, katerega direktor je Jaklinov prijatelj. Z njim naj bi bil, poroča Pop TV, med razpisom večkrat v telefonskih stikih. Pogovori so, pravijo viri Pop TV, potekali v službenem času in v prostorih Darsa. Jaklin tudi v tem primeru zanika opisano: »Da bi jaz vedel, ne.«

Omenjeni razpis je menda imel bizarne tehnične specifikacije, najbolj je zbodel v oči pogoj komunikacijskega protokola za GPS-spremljanje posipalcev, ki ga uporabljajo izključno na Danskem. Podjetje, ki se na razpis zaradi tega ni moglo prijaviti, meni, da so to naredili izključno zato, da bi favorizirali enega ponudnika.

Aneks za aneksom

Tretji sporni posel Darsa, ki ga razkriva Pop TV, je nakup več kot sto tisoč ton soli za posipanje slovenskih avtocest pozimi. Odpiranje ponudb je potekalo maja 2021, Dars je podpisal pogodbe za štiri različne tipe soli oziroma raztopine.

Po le nekaj mesecih od podpisa pogodbe so na Darsu podpisali prve anekse, s katerimi so se cene soli krepko dvignile. Konkretno so bile nekatere cene višje za skoraj tretjino. Drugi sklop aneksov so podpisali leto pozneje, tretje podpisovanje aneksov poteka zdaj. Cene soli naj bi bile tokrat višje za 70 odstotkov.

image_alt
Dars trdi, da Roka Snežiča sploh ne poznajo, z domnevnim podkupovanjem se bo ukvarjala KPK

image_alt
SDS: Rok Snežič ni nikoli pridobival sredstev za stranko

image_alt
Za posle z Darsom podkupovali Snežiča in SDS

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije