Ob vstopu v Slovenijo veljajo nova pravila

Vlada je natančneje določila, kaj šteje kot dokaz, da ne prihajate iz t. i. rdeče države.
Fotografija: Tisti, ki prihajajo iz t. i. rdečih držav dobijo odredbo o karanteni na šestih mejnih prehodih, po novem pa le na Obrežju 24 ur na dan. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tisti, ki prihajajo iz t. i. rdečih držav dobijo odredbo o karanteni na šestih mejnih prehodih, po novem pa le na Obrežju 24 ur na dan. FOTO: Jože Suhadolnik

Vlada je namreč na torkovi večerni dopisni seji izdala novelo odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih.

Po novem bodo tako odločbe o karanteni tistim, ki prihajajo iz držav,ki niso na t. i. zelenem seznamu, na določenih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko in na letališču Brnik vročali le med 6. in 22. uro. Izjema je le mejni prehod Obrežje, kjer bodo ti uslužbenci prisotni 24 ur in bodo odločbe o karanteni vročali neprekinjeno.

Izjema je Obrežje

Še naprej bodo osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni po tem odloku, lahko vstopale v Slovenijo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah:
- Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško,
- Pince na meji z Madžarsko in
- mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik).
Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo ter na letališčih Edvarda Rusjana Maribor in Portorož bo podatke zbrala policija in jih posredovala Ministrstvu za zdravje, ki bo odločbo o karanteni vročilo na naslovu prebivališča ali naslovu, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji.

Kaj šteje kot dokazilo:

Vlada je tudi bolj natančno določila dokazila, ki jih oseba predloži mejnim organom, da dokaže, da ne prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo (države na rdečem seznamu). Kot dokazila štejejo na primer originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo primerno dokazilo.

Sprememba je doletela tudi dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem območju, ki po novem lahko vstopajo v Slovenijo brez testa na covid-19.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije