KO UDARI KORONAVIRUS

Od polnoči popolna karantena

Če bodo trgovine odprte 12 ur na dan, sindikat grozi s stavko. Pripravljamo se na najhujše, za intenzivno nego le 200 postelj.
Fotografija: Prodajalne z živili so lahko odprte vsak dan najpozneje od 8. do najmanj 20. ure. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Odpri galerijo
Prodajalne z živili so lahko odprte vsak dan najpozneje od 8. do najmanj 20. ure. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Od polnoči je prepovedano vsakršno zbiranje na javnih krajih, gre pravzaprav za popolno karanteno, pravi notranji minister Aleš Hojs. Število okuženih s koronavirusom, ki povzroča bolezen covid-19 in se lahko prenaša že dva dneva pred pojavom znakov bolezni, se povečuje, zato je vlada še zaostrila nekaj ukrepov. Med drugim je uvedla spremembe v delovnem času prodajaln z živili: odprte so lahko vsak dan najpozneje od 8. do najmanj 20. ure.

Lokali so prazni, prepovedano je vsakršno zbiranje na javnih krajih. FOTO: MARKO FEIST
Lokali so prazni, prepovedano je vsakršno zbiranje na javnih krajih. FOTO: MARKO FEIST
Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine (invalidi, upokojenci in nosečnice). Ob nedeljah in dela prostih dnevih so vse zaprte, obratujejo lahko le bencinski servisi in lekarne. Sindikat delavcev trgovine Slovenije pozdravlja zaprtje ob nedeljah, prav tako prednostni vstop za ranljive ciljne skupine, obenem pa ostro kritizira minimalno dolžino delovnega časa od 8. ure do 20. ure, "saj to v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covidu-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji". Zahtevajo, da se delovni čas omeji do 18. ure oziroma se prilagodi lokalnim specifikam, saj je na obrobnih območjih in v manjših krajih lahko še krajši.

Zgodnje ure nakupovanja so rezervirane za ranljive skupine. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Zgodnje ure nakupovanja so rezervirane za ranljive skupine. FOTO: DEJAN JAVORNIK
"Ukrep naj se popravi najpozneje v 24 urah od prejema tega poziva, sicer bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma."

S spremenjenim delovnim časom bodo delovale tudi lekarne, preverite odpiralni čas, saj bo vsaka poslovalnica imela drugačen delovnik. Delovni čas spreminja tudi Pošta Slovenije, poslovalnice bodo od ponedeljka do petka odprte med 9. in 15. uro, ob sobotah bodo zaprte.
 

Pričakujemo hujše stanje


Število hospitaliziranih bolnikov z virusom je naraslo, včeraj do 14. ure je bila okužba potrjena pri 317 ljudeh, opravili so 9860 testov. V UKC Ljubljana je hospitaliziranih 21 pacientov, od teh jih je 5 v enoti intenzivne terapije, dva pa sta bila odpuščena v domačo oskrbo. V UKC Maribor je hospitaliziranih 14 ljudi, 2 sta v intenzivni enoti, od teh je pacient, ki je doslej potreboval oskrbo s kisikom, zdaj na respiratorju. Trenutno je 105 zaposlenih (ne samo zdravstveno osebje) v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov.

Infektologinja Bojana Beović, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, pravi, da glede na razmere v drugih državah tudi Slovenija pričakuje hujše stanje, kot je zdaj. "Smo v neprijetni situaciji, ker vemo, kaj nas čaka. V zahodnoevropskih državah bijejo plat zvona, in to organizirane države kot Švica. Pri nas pa gre počasi," je dejala in še, da je dobro, da gre počasi, ker se imamo čas pripraviti. V Sloveniji je skoraj 200 postelj, primernih za intenzivno nego obolelih, je povedala Beovićeva za STA in še, da jih bo treba podvojiti. Naročili so tudi respiratorje, pričakujejo jih dodatnih 300. Na povečano število okuženih se pripravljajo celjska, novomeška in brežiška bolnišnica.


S polno paro delajo slovenski proizvajalci različnih dezinfekcijskih sredstev, ki se že soočajo s težavami zaradi dobave materiala in surovin. Doma je najpomembnejše temeljito in pogosto umivanje rok, razkužilna sredstva pa so bolj nujna v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugje.

Da ne bi širili bolezni, največ naredimo s tem, da ostanemo doma, kdor sumi na okužbo s koronavirusom, naj pokliče osebnega zdravnika in naj ne hodi sam v zdravstveni dom, opominjajo kranjski policisti, ki so obravnavali prijavo nedostojnega vedenja občana do zdravstvenih delavcev: moški ni kazal tipičnih znakov okužbe, zahteval pa je, da ga testirajo na koronavirus, po negodovanju je prostor zapustil.
 

ZD Metlika spet deluje


V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom razširila na tri zaposlene in šest stanovalcev, vsi imajo povišano temperaturo, drugih bolezenskih znakov ne kažejo.

Po 12 dneh od potrditve okužbe z novim koronavirusom pri enem od zdravnikov je včeraj delno spet začel delovati Zdravstveni dom Metlika, ki je bil zaprt od 6. marca. Začeli so izvajati nujno medicinsko pomoč, nujno patronažno službo in reševalne prevoze, a izključno za bolnike, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal.


Iz mariborskega zdravstvenega doma so sporočili, da so odvzeti brisi vseh zaposlenih, ki so bili v stiku z okuženo zaposleno v zdravstvenih postajah Gosposvetska in Kamnica, negativni, taka so bila tudi testiranja med mariborskimi gasilci, ki so bili v stiku z okuženim s koronavirusom.

Onkološki inštitut Ljubljana bolnike prosi, naj ne prihajajo s povišano telesno temperaturo ali kakršnim koli znakom prehlada ali okužbe dihal niti okuženi s koronavirusom in tisti, ki imajo visoko tveganje za okužbo oziroma imajo družinskega člana s potrjeno okužbo s koronavirusom ali z znaki prehlada ali vročino.

Ginekološka klinika UKC Ljubljana je vzpostavila nujno telefonsko številko za svetovanje nosečnicam in ženskam z ginekološkimi težavami; številka 01 522 93 93 je dosegljiva 24 ur, klicateljice se boste pogovorile z zdravnikom specialistom ginekologije in porodništva, ki vam bo svetoval oziroma vas bo usmeril v nadaljnjo obravnavo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije