RECEPT ZA USPEH

Od diete do posla: nor na arašidovo maslo

Objavljeno 10. junij 2018 22.05 | Posodobljeno 10. junij 2018 22.13 | Piše: Staš Ivanc

Prvi Slovenec, ki se je s kulinaričnim projektom uspešno spravil na Kickstarter samo zaradi želje po dobrem maslu.

Roka Stariča sta v svet arašidovega masla popeljala dieta in – papagaj.
Rok Starič je mladenič, ki stoji za blagovno znamko Rok's Nut Butter (Rokovo oreščkovo maslo). V razmeroma kratkem času mu je uspel preboj od malega zagonskega podjetja do ponudnika izdelkov v obeh nemških velikih diskontnih verigah pri nas. Uspeh seveda ni prišel kar čez noč: v to je Rok s prijatelji in sodelavci pa tudi z družino vložil veliko časa in truda. Običajno vstane ob šestih in pogosto neha delati šele ob sedmih zvečer. A mu ni težko, saj je, kakor večkrat pove na svoji spletni strani, nor na oreščke in njihovo maslo, pri čemer to najbolj pride do izraza v angleščini, kjer »nuts« hkrati pomeni oreščke in nor.

Od diete do posla

Vse skupaj se je začelo malce hecno. Pred nekaj leti se je odločil shujšati in se spraviti v formo. Poiskal si je osebnega trenerja, tekel, telovadil in zdravo jedel. Zaželel pa si je tudi nečesa, s čimer bi se lahko malce nagradil, in trener mu je svetoval, naj si namesto olivnega olja privošči arašidovo maslo. A pri trgovinskem arašidovem maslu ga je motilo, ker se je na vrhu vedno nabrala maščoba.

image
Rokov trojček

In tako je nekega dne v domači hiši v Goričici pri Ihanu hranil družinskega papagaja, ki obožuje oreščke, ko se mu je utrnila zamisel, da bi se pozanimal, kako se sploh naredi maslo iz oreščkov. Pogledal je na youtube, prebral nekaj knjig in v pečici spražil prve arašide – in jih zažgal. »Okej, nova runda, sem rekel,« in previdno spražil druge arašide, nato pa jih zmlel v multipraktiku. Ker pa je hotel dobiti lepo tekoče maslo, je mlel in mlel, dokler multipraktik ni odpovedal sodelovanja. Zato se je odločil nabaviti večjo in boljšo mašinco, vmes pa je mlel z babičinim multipraktikom. In tako je prek platforme za množično financiranje Kickstarter in s pomočjo 232 podpornikov pridobil dovolj denarja, da se je lahko resno lotil posla. Postal je prvi Slovenec, ki se je s kulinaričnim projektom uspešno spravil na Kickstarter.

Slovenski arašidi?
Rokova velika želja je tudi, da bi naredil maslo iz slovenskih arašidov. Med Študo in Dragomljem bodo verjetno še letos posadili njivico Rokovih arašidov, jih spražili in ročno zmleli ter naredili eden in edini kozarček popolnoma slovenskega arašidovega masla. Dali ga bodo na dražbo za dobrodelne namene.

»Ko sem naročil prvo pošiljko arašidov, bilo jih je okoli 80 kilogramov, sem si mislil, koliko je tega, kdo bo to vse naredil?« se spominja 31-letni Rok. In potem so se stvari začele hitro odvijati. »Konec leta 2014 sem začel hujšati, na začetku leta 2015 sem začel arašidovo maslo polniti v kozarčke, maja se je začelo z mašino in smo mleli, polnili in prodajali,« na hitro povzame.
Za 300-gramski kozarček je treba na njegovi spletni strani roksnutbutter.com odšteti 6,57 evra, a Rok ne pozabi dodati, da gre za 100-odstotno oreščkovo maslo brez kakršnih koli dodatkov. Vse je v sorti oreščkov, praženju in mletju. Pa svežini, seveda.

Najprej maslo, nato še sladoled

Najprej so začeli sodelovati z majhnimi trgovinami, s katerimi še zdaj zelo rad posluje, saj kupcu omogočajo tisto domačnost in prijaznost, hkrati pa še vedno veliko prodajo, nato pa je prišel eden od velikih germanskih trgovcev, ki je želel slovenskim kupcem ponuditi domače, slovenske izdelke. In še posebno zanimivo je, da je sam pristopil k Roku, ne obratno, saj, kakor pravi Rok, v prvem letu niso nič delali za promocijo; vse se je izvedelo od ust do ust. Zdaj pri enem od velikih trgovcev v posebnih ponudbah prodaja arašidovo maslo, pri drugem pa mandljevo maslo in sladoled z arašidovim maslom, ki ga dela v sodelovanju s Strletovo kmetijo z Iga, ki slovi po odličnih mlečnih izdelkih.

V trgovinah je mogoče dobiti tristogramske kozarčke kremastega in koščkastega arašidovega in mandljevega masla ter TaStrletov sladoled z Rokovim arašidovim in mandljevim maslom, v spletni trgovini pa ponuja še trikilogramska gastropakiranja. V domačem obratu, ki je seveda urejen po sistemu HACCP, ta zagotavlja varnost oziroma neoporečnost živil, zdaj melje le še gastropakiranja in manjše serije, preostalo pa melje in polni pri partnerjih. »Čez čas ne zmoreš več sam. Od zapiranja kozarčkov sem dobil vnetje mišice na palcu: dva tisoč kozarcev zapreti na roke se morda ne sliši veliko, toda ... Ko rasteš, je to neka običajna pot, glavno pa je, da kakovost ostane na visoki ravni.«

Širitev na tuje trge

Na teden povprečno zmelje okoli pol tone oreščkov, za večje naročnike pa tudi po dve toni naenkrat. A z večjimi količinami in zaslužkom pridejo tudi večje skrbi, pravi Rok, ki prisega na organsko rast podjetja. Zdaj se poskuša prebiti na hrvaški in avstrijski trg, na spletni strani pa ponuja tudi t. i. mesečno naročnino, s katero si za dobrih 30 evrov s poštnino vred zagotoviš dostavo treh kil arašidovega masla na dom.

kg oreščkov povprečno zmeljejo na teden.

S sodelavci in sodelavkami (v svoji družbi je sicer zaposlen samo on, ima pa poslovnega partnerja oziroma vlagatelja) redno pripravlja poučne in zabavne videe o arašidih in hrani z arašidovim maslom in jih objavlja na facebooku, pripravljajo pa tudi knjigo z recepti. Razmišlja, da bi pripravil maslo iz indijskih oreščkov ali pistacij, a o tem še ni prepričan, saj bi kozarček zaradi dragih surovin stal nekajkrat več od arašidovega.
Pražijo jih na Poljskem
Arašide in mandlje dobiva iz Argentine oziroma Španije, pražijo pa mu jih na Poljskem, pri čemer je veliko pozornosti posvetil izbiri res dobrih oreščkov in pravega načina praženja. Vsi ga sprašujejo, kdaj bo naredil maslo še iz katerih drugih oreščkov. A Rok posluje z zdravo pametjo in se ne loteva nekih bizarnih projektov, ki bi lahko pokopali firmo. Raje kupi sto ali dvesto kilogramov oreščkov namesto tone, ki bi potem stala in stala v skladišču.
Deli s prijatelji