STE NA TEKOČEM?

Od danes v veljavi ti ukrepi. Ali nas lahko rešijo pred ponovnim zaprtjem?

Poklukar napoveduje delno zaprtje ob povečevanju števila bolnikov na intenzivnih odddelkih.
Fotografija: Z današnjim dnem v veljavi novi epidemiološki ukrepi. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Z današnjim dnem v veljavi novi epidemiološki ukrepi. FOTO: Jure Eržen, Delo

V soboto smo dosegli nov mejnik v dnevnih okužbah. Kot smo poročali v tem prispevku, je bilo v 3948 PCR-testih pozitivnih 1663 oseb, torej 42,1 odstotka. 

image_alt
Slovenija prebila mejo, toliko je na novo okuženih

Okuženih je trenutno v Sloveniji več kot 27.600 prebivalcev. Na intenzivnih oddelkih se zdravi 138 bolnikov s covidom 19, šest ljudi je umrlo. Zaradi previsokih številk obolelih, predvsem pa hudo obolelih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, pristojni napovedujejo zaostrovanje epidemioloških ukrepov. 

Minister Poklukar je že pred dnevi napovedal, da bo predlagal vsaj delno zaprtje družbe, če bo število bolnikov na intenzivni negi naraslo na 160 do 180. Med predlaganimi ukrepi se omenja omejitev obratovalnega časa lokalov in obvezno testiranje v šolah ter uvedba delno hibridnih sistemov. Več bo jasno v naslednjih dneh. 

Se pa z današnjim dnem uveljavljajo novi t. i. mehki ukrepi, in sicer:

– nepreboleli in necepljeni se bodo morali za službo testirati na 48 ur,

– učenci, dijaki in študenti se bodo prostovoljno testirali dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah, priporočilo pa po novem velja za učence vseh razredov, torej od prvega razreda dalje,

– kljub izpolnjenemu pogoju PC je uporaba zaščitne maske obvezna v dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter v dejavnostih in pri nudenju vseh storitvah, kjer prihaja do medosebnega stika,

– uvaja se redno presejalno testiranje v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih.  

Minister prosi ljudi, naj pazijo nase in na svoje bližnje, pa tudi, da spoštujejo pogoj PCT, »ne zaradi vlade, ampak zaradi sebe in vseh, ki jih imamo radi«.

image_alt
Tragično: zaradi covida umrl 13-letnik

image_alt
Črna napoved zdravnika Matjaža Jereba

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas