Obupanih je 10.000 nevest: To je prava tragedija

Ni znano, kdaj bodo poroke spet dovoljene. Organizira jih tudi Petra Starbek: Pari ne vedo, ali naj čakajo na zimo ali celo prihodnje leto.
Fotografija: Poroke so odpovedane. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Poroke so odpovedane. FOTO: Guliver/Getty Images

Ali se bodočima ženinu in nevesti sploh lahko zgodi kaj hujšega, kot da eden od njiju odpove poroko ali si premisli tik pred oltarjem? V teh dneh je odgovor žal vsekakor – da. Epidemija koronavirusa je namreč daleč v prihodnost odnesla za mnoge najlepši dan v življenju, ko se neveste počutijo kot v pravljici in se s svojim princem za vedno zavežejo k večni zvestobi. Poroke so do nadaljnjega odpovedane, razmišljanje o tem se je spremenilo v nočno moro, nesojeni zakonci so na robu obupa.
 

Najhujša je negotovost


A ne samo, da se zaradi vladnih ukrepov preprečevanja širjenja covida-19 sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez po upravnih enotah do preklica ne izvaja, saj ne spadajo med nujne zadeve, v tem trenutku nihče niti ne ve, kdaj se bo zgodil preklic. »Ta negotovost je najhujša in mnogi pari so čisto zares zelo nesrečni. Predvsem manjka jasnih navodil, kaj storiti in na kateri datum sploh prestaviti poroko. Ali na zimo ali kar na drugo leto?
Petra Starbek iz agencije Storija weddings FOTO: Ana Gregorič
Petra Starbek iz agencije Storija weddings FOTO: Ana Gregorič

Predvsem je problem na upravnih enotah, kjer se ponekod da kaj dogovoriti, ponekod pa ne. Z nekaterih upravnih enot kar sami kličejo pare, naj veliki dogodek prestavijo, ponekod jo prestavijo brez težav na poznejši datum, ponekod pa, na primer, sploh nočejo prestaviti poroke oziroma nočejo dodeliti novega datuma. Vse to katastrofalno vpliva na bodoče zakonce, ki kličejo k nam, kaj naj naredijo, mi pa tudi ne vemo, kaj naj jim odgovorimo,« nam pove organizatorka porok Petra Starbek iz Doba pri Domžalah, ki ima poročno agencijo Storija weddings.


»Saj vsi razumemo, da je treba spoštovati ukrepe in da je na prvem mestu zdravje. Ampak, ali si predstavljate, da ste nevesta, ki bi se rada prijavila na poroko, in pokličete na upravno enoto, pa vam rečejo, da imajo trenutno bolj pomembne zadeve, kot je vaša poroka. Ne, tega nikoli ne bi smeli reči, to je predvsem za nevesto prava tragedija. Za večino ljudi je to najbolj pomemben dogodek v njihovem življenju,« opiše trenutno vzdušje med pari, ki bi se radi poročili v prihodnjih dneh.
 

Junij v belem


Teh seveda ni malo! Po zadnjih letnih podatkih statističnega urada (Surs) je bilo v letu 2018 sklenjenih 7256 zakonskih zvez, od tega največ prav v teh mesecih, ko se ne morejo poročiti. Tako na Sursu navajajo junij kot mesec z največ porokami v tistem letu, bilo jih je 1161, več kot tisoč parov se je poročilo v maju, avgustu in septembru, le malo manj, 802, pa julija. Če upoštevamo te podatke in jim prištejemo še okoli 700 parov, ki so se leta 2018 poročili marca in aprila, dobimo gromozansko število 4500 parov oziroma skoraj deset tisoč ljudi, ki bi letos radi postali zakonci, pa je ta življenjska prelomnica zavita v negotovo usodo.


Žal ta trenutek nihče v Sloveniji ne more prekiniti negotovosti. Na ministrstvu za javno upravo so nam povedali, da so bile zadnje poroke 14. marca in da že od razglasitve epidemije ni mogoče skleniti zakonske zveze. »Kakršne koli prognoze, napovedi, nasvete je v dani situaciji nemogoče podati, kajti v sedanjem trenutku je izjemno veliko neznank. Vse je odvisno od gibanja števila okuženih ter zbolelih oseb. Čaka se na sprostitveni okvir ukrepov Vlade RS,« so sporočili.
 

V Mariboru prestavljajo


Na oddelku za matične zadeve UE Ljubljana izvemo, da so za zdaj odpovedali 68 prijavljenih obredov do 16. maja, prav tako ne sprejemajo novih prijav, saj opravljajo le nujne zadeve, med katerimi prijava na poroko ni. Prav tako ne izvajajo porok samo s parom in matičarjem niti porok v nobeni obliki, tudi ne virtualnih, ki jih zakonodaja tudi sicer ne dovoljuje.
Kot nam pove vodja oddelka za matične zadeve Katja Nučič, bodo skoraj zagotovo morali odpovedati tudi poroke od 16. maja naprej, v juniju imajo na primer prijavljenih 40. Povprašamo jo še, ali bi bila v primeru, da se lahko začnejo izvajati vsaj septembra, ljubljanska upravna enota sposobna poročiti vse te pare, ki se jim spomladi in poleti ni uspelo poročiti. Zagotovila ni mogla dati, je pa potrdila, da bodo seveda delali s polno paro in poskusili popraviti zaostanke.


Tudi na UE Koper ne sprejemajo novih prijav za sklenitev zakonske zveze, v aprilu pa so odpovedali sedem porok, od tega so eno na željo zakoncev prestavili na poletni čas. Majskih porok za zdaj še niso odpovedovali. V UE Maribor so odpovedali 30 obredov, rezervacije terminov pa pri njih za zdaj sprejemajo. »Nekateri pari so že rezervirali nove termine poleti in jeseni, seveda pa vsem pojasnimo, da ne moremo predvideti, kdaj bomo lahko ponovno sklepali zakonske zveze,« so sporočili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije