SESTANEK

Obupani šolniki so se obrnili na Janšo

Podpisali naj bi skupno izjavo o postopnem vračanju v vzgojno-izobraževalne ustanove.
Fotografija: Kdaj se bodo lahko vrnili nazaj v šolske klopi? FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kdaj se bodo lahko vrnili nazaj v šolske klopi? FOTO: Jure Eržen, Delo

Siti obljub, ki jih poslušajo iz ust ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, se bodo predstavniki vzgojno-izobraževalne dejavnosti in staršev v sredo sestali s predsednikom vlade Janezom Janšo na pogovoru o ponovnem odpiranju vrtcev in šol. Želijo si, da bi vlada prisluhnila njihovim predlogom pri sprejemanju ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja ter da bi epidemiološke razmere omogočile čimprejšnjo in varno odprtje.
 
Na sredinem srečanju naj bi med drugim govorili tudi o predlogu skupne izjave o postopnem vračanju v vzgojno-izobraževalne ustanove, ki bi jo poleg vladnih predstavnikov podpisali različni déležniki v šolstvu. V njej bi soglašali s prizadevanjem za čim hitrejšo varno in trajno vrnitev vseh otrok in mladostnikov ter z izvajanjem vzgojno-izobraževalnega procesa v skladu s priporočili pristojnih institucij. Omenjeno izjavo je ministrstvo sicer predlagalo že večkrat.

»Nismo mi zaprli šol«

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan za STA ni mogel napovedali, ali bo izjava, ki naj bi jo dopolnjevali še v sredo, usklajena v tolikšni meri, da jo bodo pripravljeni vsi podpisati. Po njegovih navedbah imajo nekateri občutek, da se med vrsticami s podpisom te izjave pogojuje vnovično odprtje vrtcev in šol. »Ampak mi nismo bili tisti, ki smo šole zaprli,« je dejal in pojasnil, da v izjavi ni ničesar, česar ne bi šolniki že doslej počeli vsak dan.
Preberite tudi:
Ministrica obljubila: v sredo bo znano, kdaj se otroci vračajo v šolo
Kaj bo z odpiranjem vrtcev in srednjih šol? Ministrica odgovarja


Tudi v vrtcih ne vedo, zakaj je potreben podpis izjave, saj denimo spomladi ob ponovnem odprtju vrtcev niso potrebovali nobene izjave. Takrat je šlo za odločitev vlade, vrtci pa so dobili navodila, kako naj delujejo, je pojasnila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Po Pečanovih besedah pa podpirajo navedbe v osnutku izjave, da bo šolsko ministrstvo za potrebe organizacije in izvedbe vzgojno-izobraževalnega procesa v šolah in vrtcih zagotovilo dodatna sredstva za kadre in materialne stroške. Doslej namreč niso dobili »nobene konkretne pomoči, da bi se lažje držali priporočil in omejitev«, da bi denimo kupili več enojnih klopi ali namestili pregrade.

Pogrešajo komunikacijo

V osnutku je predvidena tudi ustanovitev koordinacijskega telesa, ki bi spremljalo predlagane ukrepe in dajalo pobude za ukrepe. Pobuda za to telo je po besedah Bogatajeve prišla odi združenj, saj so doslej pogrešali komunikacijo in sodelovanje z ministrstvom, z vladnimi ukrepi so bili pogosto seznanjeni iz medijev in tik pred zdajci, pričakovali pa bi sodelovanje pri odločitvah.

Pečan pa je glede koordinacijskega telesa skeptičen. V njem bi bili sicer pripravljeni sodelovati, ampak ne vidi nobenega zagotovila, da se bo z ustanovitvijo kaj spremenilo in da bi bili praktiki pri vladnih odločitvah upoštevani.

Že nocoj usklajevanje stališč

Predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden pa je dejal, da bodo stališča do izjave v zvezi uskladili nocoj. Ob tem je pojasnil, da so mnenja o koristnosti takšne izjave znotraj zveze precej deljena: nekateri v tem vidijo izkaz sodelovanja in enotnosti ključnih déležnikov za varno vračanje v šole, drugi pa so prepričani, da se s takšno izjavo ne bo spremenilo nič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije