AFERA AFER

Obtoženi korupcije ne priznavajo

Objavljeno 14. maj 2019 11.24 | Posodobljeno 14. maj 2019 11.24 | Piše: Brigite Ferlič Žgajnar

Predobravnavni naroki v naši največji zdravstveni korupcijski aferi.

Sodni spis v tej zadevi so na sodišče pripeljali s posebnim kombijem. FOTO: Marko Feist
LJUBLJANA – Če bi včeraj priznal krivdo, bi moral predstojnik ljubljanske ortopedske klinike Vane Antolič zaradi vpletenosti v korupcijo plačati pet tisočakov. Precej slabšo ponudbo je tožilstvo za priznanje krivde dalo drugima obdolženkama, Nataši Faganeli in Jani Šturm, ki sta poleg Antoliča odprli začetek predobravnavnih narokov na sodišču v zvezi z največjo korupcijsko afero v zdravstvu. Nihče od trojice krivde ni priznal.

image
Sodni spis v tej zadevi so na sodišče pripeljali s posebnim kombijem. FOTO: Marko Feist
Odmevna afera s podkupovanjem zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih v zameno za izbor medicinskih materialov in zdravil sega v december 2013, ko so kriminalisti opravili preiskave na 58 naslovih na območjih Policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor.

Po ugotovitvah kriminalistov so dobavitelji zdravstvene opreme in pripomočkov zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih zavodih ponudili nagrade v zameno, da bi bili izbrani oziroma bi zavod kupil ravno njihove izdelke. Del cene materiala naj bi bil namenjen za nagrade, gibal se je med petimi in 20 odstotki. Skupno je bilo obtoženih 15 fizičnih oseb in ena pravna oseba.

Kot je razbrati iz obtožnice, ki obsega 500 strani, so bila javna sredstva zaradi tega oškodovana za okoli 1,18 milijona evrov. Dobavitelji so podkupnine domnevno nakazovali na tekoče račune, ki so jih obtoženi prav za ta namen odprli v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med kriminalističnimi preiskavami so našli tudi gotovino in zlate palice. Do konca junija bo opravljenih še pet predobravnavnih narokov, sojenje se bo začelo jeseni.
 

Štirje primeri zastarali


Poleg Antoliča, vodje lekarne v Valdoltri, Faganelijeve in podjetnice Šturmove so na seznamu obtoženih tudi interventni nevroradiolog Zoran Milošević, radiolog iz UKC Maribor Jožef Matela, ortoped iz Valdoltre Robert Cirman in ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič.

image
Jana Šturm, nekdanja sodelavka Urške Jurkovič v podjetju Emporio Medical FOTO: Delo
Pred sodnike bodo morali tudi travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, nekdanji vodja ortopedije v tej bolnišnici Samo Karel Fokter in Rok Vengust z ljubljanske ortopedske klinike. Obtožena pravna oseba je podjetje Advanta, prodaja medicinskih pripomočkov.

Zoper Marina Tadića, nekdanjega komercialista v podjetju Emporio Medical, Moniko Sonc, vodjo lekarne na onkološkem inštitutu, Primoža Matelo, sina radiologa iz UKC Maribor Jožefa Matele, sicer pa pravnika, zaposlenega na okrožnem sodišču na Ptuju, ter Darka Žafrana je kazenski pregon že zastaral.

Pred sodnico Dejano Fekonja je prvi stopil Vane Antolič in podal svoje dokazne predloge, ki se bodo izvajali v tem kazenskem postopku. Po besedah odvetnika Vasje Jesenka je Antolič podal predlog za izločitev svojega postopka, saj meni, da ni nikakršne povezave oziroma medsebojne zveze med očitanimi dejanji preostalih obdolženih in njemu očitanim ravnanjem. Sodišče bo o predlogu odločilo po predobravnavnih narokih.

Del cene materiala naj bi bi namenjen za nagrade, gibal se je med petimi in 20 odstotki.

Tudi tožilec Iztok Krumpak je priznal, da se Antoličev primer razlikuje od drugih, saj ni prejemal podkupnine na osebni račun, ampak je donacijo prejelo društvo. Zato tudi ponudba plačila pet tisočakov v primeru priznanja.

Treba je dodati, da se je tožilstvo odločilo zaščititi Urško Jurkovič, globoko grlo omenjene afere. Ker je bila o dogajanju pripravljena spregovoriti oziroma prijaviti dejanja, ki jih je težko odkriti, je ne bodo kazensko preganjali.
Deli s prijatelji