SODIŠČE

Obtožbe le zato, ker je Casiraghi

Stephen Casiraghi z vlakom na novomeško sodišče. Tam se mora zagovarjati zaradi treh kaznivih dejanj.
Fotografija: Stephen Casiraghi je od konca lanskega leta na prostosti. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Stephen Casiraghi je od konca lanskega leta na prostosti. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – »Vse obtožbe so izmišljene, pravosodni policisti so jih vlagali proti meni samo zato, ker sem to jaz. Če bi tako vlagali tožbe tudi proti drugim, kot jih proti meni, bi bilo pol Slovencev v kazenskem postopku in obsojenih,« je na sodišču razmišljal Stephen Casiraghi, ki bo čez nekaj dni dopolnil 50 let.

Na novomeško okrožno sodišče je prišel z vlakom iz Ljubljane. In prišel je s prostosti, saj je konec decembra po dolgih letih bivanja za zapahi zapustil zapore. Prestal je že vse kazni, pravzaprav je bil, kot je zatrdil, v zaporu celo sedem mesecev več, kot bi moral biti, zaradi česar tudi toži državo, sicer pa je vložil več odškodninskih tožb zoper državo in pravosodne policiste zaradi njihovih neprimernih ravnanj. A zdaj ga v Novem mestu čaka sojenje, v katerem pa je okrožna sodnica Mojca Hode združila kar tri obtožnice, saj se nanašajo na podobna dejanja, na napade in grožnje pravosodnim policistom ter oviranje njihovega dela, vse pa se je zgodilo v zaporu na Dobu.

Stephen Casiraghi FOTO: Marko Feist
Stephen Casiraghi FOTO: Marko Feist

Ena od tožb se nanaša na očitke, da je maja 2012 s toplim mlekom polil paznika (na predobravnavnem naroku je tožilstvo predlagalo leto zapora). Nad paznike se je spravil tudi novembra 2013, ko so želeli opraviti osebni pregled, saj naj bi imel pri sebi neki zavitek in med sprehodom je bilo videti, da ga hoče prodati enemu od sotrpinov. Casiraghi je zavitek vtaknil v usta, potem pa se je začel pazniku aktivno upirati, kričal je, krilil z rokami, ga cukal, brcal ter hotel celo ugrizniti.

Tudi tega dejanja ni priznal, je pa tožilec na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje ponudil leto in pol zapora. Kazni pa tožilcu ni uspelo predlagati za tretje dejanje iz oktobra 2014, saj ga je Casiraghi zanikal, še preden je uspelo tožilcu predstaviti očitke. Pravosodna policista naj bi najprej žalil, potem pa dejal: »Boste videli, kaj bo, ko bom prišel ven, takrat bom z vami že uredil stvari.« Enemu je še zabrusil, da mu bo zbil nasmešek z ustnic, zatem je začel pljuvati in dvema pljunil tudi v obraz. Zaradi preiskav zaradi možnih infekcij sta bila dva paznika nekaj časa na bolniški.

Tokrat je torej Casiraghi obtožbe označil za zmotne, za laži in izmišljotine, znaki kaznivih dejanj pa da niti niso izpolnjeni. »Z nikomer nisem grdo ravnal, kvečjemu so pravosodni policisti grdo ravnali z mano. Nikomur tudi nisem grozil, nikogar napadel. Če ne bi bil to jaz, bi se takšni dogodki obravnavali kvečjemu kot kršitve hišnega reda, proti meni pa so vlagali ovadbe kot po tekočem traku,« je nizal misli Casiraghi.

Odkar je na prostosti, je Casiraghi na ljubljanski tržnici menda srečal ravno paznika, ki naj bi ga polil z mlekom. »Pomahal sem mu in ga pozdravil, on pa je pozdravil mene,« je srečanje opisal Casiraghi. Na sodišču se je včeraj na prostoru za priče zvrstilo kar sedem paznikov, že pričanje prvega pa je pospremil z izjavo: »Same laži. Bolno je poslušati takšne laži.« V nadaljevanju sojenja naj bi bilo pred tričlanskim senatom zaslišanih še deset pravosodnih policistov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije