JABOLKO SPORA

Obračun na 'preiskovalki': to je Janez Janša rekel Janiju Möderndorferju

Poslanec Jani Möderndorfer je goreče nasprotoval, da ima Janez Janša powerpoint prezentacijo. Vztrajal je, da na ta način premier skuša le zabiti čas, da bi ga bilo čim manj na voljo za vprašanja.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Danes v državnem zboru (DZ) poteka preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v DZ 2018. Po urniku je bilo predvideno zaslišanja premierja in predsednika SDS Janeza Janše. A zapletlo se je že na začetku, saj je Janša želel imeti predstavitev s powerpointom.

Gregor Perič (prej SMC, po novem Konkretno), ki je predsednik komisije, ni videl zadržkov, da bi se predsedniku vlade to omogočilo. So pa temu nasprotovali nekateri člani. Član, poslanec LMŠ, Jani Möderndorfer, mu je dejal, da je to tako, kot da bi na sodišče prišla priča in imela tovrstno predstavitev. Periču je dejal, naj zaradi higiene in nepristranosti ne dela tega. Po njegovem mnenju gre za manever, da se zabije čim več časa, da ga bo čim manj na voljo za vprašanja (pojasnil je, da je ob 10. uri seja vlade). Perič je odvrnil, da ne ve, kako dolga bo ta predstavitev, je pa mnenja, da se to tehnologija uporabi: »Vidim, da prav nekega velikega soglasja na tej točki nimamo, zato predlagam, da gremo direktno na samo zaslišanje, pa bomo potem videli.« Möderndorfer je dejal, da če bo tako, bo zahteval, da se Perič izloči zaradi neposredne vpletenosti v to koalicijo: »Zato predlagam, da to narediš sam, ali pa bomo o tem glasovali.« Na koncu je Perič dejal, da je predlagal, da se tej tehnologiji odpovejo in tako so končno začeli zaslišanje Janše.

Kdo sliši slabo

»Ta preiskovalna komisija je bila ustanovljena zato, ker se je tranzicijska levica ustrašila, da bo njen izjemni medijski monopol v Sloveniji vsaj malenkostno ogrožen, nobenega drugega razloga ni bilo za to,« je začel Janša. Sledila so vprašanja Möderndorferja, že pri enem prvih pa sta imela imela manjši spopad. Premier je na vprašanje, ali pozna neko osebo, odvrnil, da prvič sliši to ime. Poslanec je vprašal ponovno, malenkost drugače, Janša pa mu je zabrusil: »Imate težave s sluhom?« Svetoval mu je še, naj ne ponavlja vprašanj.

Sledilo je še več vprašanj o nekih osebah, družbah, organizacijah in združenjih, nato pa smo pogosto slišali odgovore, da osebe ne pozna, da misli, da prvi sliši to ime, ne izključuje pa, da jih je kdaj srečal, da jih pozna, pa težko reče ... Pri enem od vprašanj je dejal tudi, da ne želi komentirati. V svojih odgovorih je večkrat omenil tranzicijsko levico, lastništvo slovenskih medijev ...

Nova24TV.si, Nova obzorja in Nova hiša

»SDS se ne ukvarja z gospodarskimi in kapitalskimi zadevami. Stranka je pri tem omejena. Lahko ima deleže v založbah in stranka ima deleže po moje kakšnih 30 let. To pa ne pomeni, da se stranka ukvarja s poslovanjem,« trdi Janša. Pravi, da je šlo ves ta čas za minimalne denarne tokove. O financiranju Novih obzorij je dejal, da stranka ni imela nikoli večinskega deleža, zato niso nikoli sprejemali ključnih odločitev. O lastništvu Nova24TV.si, Nova obzorja in Nova hiša pa: »Jaz mislim, da ni nikogar, ki bi znal našteti vse lastnike, vsaj za Nova24TV. Ta je nastala tako, da je nekaj tisoč ljudi kupilo delnice. Kako so se prodajale, jaz ne vem. Nova hiša je d. o. o., je manj lastnikov, ampak nekaj deset. V poslovnih registrih lahko pogledate, kdo so lastniki. Tako so ti mediji nastali. Niso nastali z madžarskim denarjem, s tajkunskim denarjem, prek slabe banke, s pranjem iranskega denarja. /.../ SDS ima manjšinski delež samo v založbi Nova obzorja. V Nova24TV in Novi hiši pa nima nobenega deleža, nobenih povezav. Če je kak član SDS kupil delnice, je to njegova stvar. /.../ Toliko smo povezani s tem kot z nacionalno televizijo, ki jo moramo plačevati.«

Kdo bo koga tožil?

»Celo vprašanje je ena sama špekulacija. Jaz upam, da vas bodo tisti, ko bodo videli ta posnetek, tožili,« je na vprašanje o domnevnih dejanjih, ki bi lahko ustrezalo pranju denarja, dejal Janša.

Kdo je v SDS odgovoren za poslovanje stranke? Janša pravi, da svet stranke, izvršilni odbor, predsednik in generalni sekretar. Kdo pa dela revizijo poslovnih izkazov SDS, če jo? Stranka ima nadzorni odbor, ki nadzira poslovanje, poroča svet, kongresu tudi in vsako leto je stranka tudi deležna pregleda računskega sodišča. Na eno od vprašanj je Janša izjavil: »Upam, da se bodo tisti, ki jih obtožujete nezakonitosti in jih omenjate z njihovim pravnim imenom, poslužili pravnih sredstev in boste na sodišču to pojasnjevali.« Möderndrofer mu ni ostal dolžan: »Gospod Janša, dajte že nehati groziti preiskovalni komisiji, mi samo opravljamo svojo nalogo in dajemo možnost, da kot priča poveste, kakšen je vaš pogled na ta vprašanja, in nič drugega.«

Zgodba Dijane Đuđić

Tema je bila tudi Dijana Đuđić. Janša je dejal, da je bil zaradi najetja tega posojila sprožen prekrškovni postopek, dobili so opomin, vse pojasnili in da ni nič več dodati. O vseh očitkih, domnevnih nezakonitostih, ki naj bi jih zagrešila Đuđićeva, je rekel, da se je o tem pisalo po tem, poudaril pa je, da »ni nobene sodbe zoper to gospo. Je bil to samo medijski stampedo, kjer se je vse živo pisalo, da se očrni SDS? Ko je ta zadeva na računskem sodišču in sodišču v prekrškovnem postopku dobila svoj epilog in je bilo očitno, da ni šlo za nobene kriminalno dejanje, ampak prekršek, saj smo dobili opomin, je vse potihnilo.«

Janša zapustil sejo

Eden od članov komisije je dejal, da naj bi medijske lovke, ko se govori o financiranju, vodile celo do same ruske oligarhije in da povezave med stranko SDS in temi mediji obstajajo. Janša je odvrnil, da mu niso prav nič dokazali, da je bilo veliko insinuacij, o teh povezavah pa da nima pojma. Kmalu za tem je mirno vstal in dvorano, kjer je zasedala preiskovalna komisija, brez besed zapustil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije