NUJNA ZAŠČITA

Objavljena navodila, kako ravnati z umrlimi, okuženimi z novim koronavirusom

Objavljeno 15. marec 2020 08.44 | Posodobljeno 15. marec 2020 09.03 | Piše: A. L.

Navodila je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Fotografija je simbolična FOTO: Getty Images/Istockphoto
Novi koronavirus je terjal prvo smrtno žrtev, je včeraj zvečer potrdil minister za zdravje Tomaž Gantar. Preverili smo, kakšni so postopki za ravnanje s pokojnimi, za katere je usodna bolezen, ki se je močno razširila po svetu.

​Čeprav je bilo brati, da na Kitajskem pokojne, ki so umrli za posledicami koronavirusne bolezni, množično po hitrem postopku sežigajo, priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji tega ne narekujejo. Možna sta tako v krsti in pokop v žari. Pri tem je pomembno vedeti, da mora, ko gre za primer pokopa s krsto, ta ostati zaprta.

Pokojni vas lahko okuži

V priporočilih za postopanje z umrlimi za posledicami novega koronavirusa, ki jih je NIJZ objavil za stroko, izpostavljajo: »Obstaja relativno tveganje za prenos okužbe pri umrlem s COVID-19 (ali sumom na COVID-19), zato je potrebna posebna skrb pri ravnanju pri osebi, ki je umrla v obdobju kužnosti. Ob premeščanju umrlega je možen iztis majhne količine zraka iz pljuč, edemske tekočine ter vsebine v ustih ali nosnicah, kar lahko predstavlja tveganje za prenos okužbe.«

Če pokojnik, okužen z novim koronavirusom, umre doma, se ga torej ne dotikajte, ampak pokličite pristojne službe, ki bodo po protokolu oziroma priporočilih ustrezno in varno poskrbele zanj.

Sicer pa je pomembno vedeti:

– Osebje, ki poskrbi za pokojnega, mora nositi osebno varovalno opremo. To pomeni, da se mora zaščititi z očali/vizirjem, nitrilnimi rokavicami, masko FFP3 in vodoodpornim plaščem s kapuco ali kapo. Po uporabi se zaščitno opremo zavrže. 
– Pokojnik se po smrti namesti v polietilensko (sanitarno) vrečo za umrle, ki se po zapiranju od zunaj razkuži.
​– ​Svojci dobijo priložnost za slovo v mrliški vežici doma za ostarele ali v posebnem prostoru za umrle v bolnišnici, kjer ustrezno zaščiteni zdravstveni delavec vrečo za umrle odpre za kratek poslovilni obred. Pri tem mora biti razdalja od pokojnika vsaj 1,5 metra. Zdravstveni delavec, ki odpira ali zapira vrečo za umrle, mora nositi osebno varovalno opremo.
– NIJZ v delu, ko govorijo o pogrebni službi, jasno piše: »Dodatno odpiranje polietilenske (sanitarne) vreče za umrle pred pokopom ali upepelitvijo se odsvetuje.«
– Soba umrlega varovanca se, potem ko se ta v skladu po priporočilih odpelje iz prostora, očisti in razkuži po standardnih postopkih bolnišnice/doma za starejše občane za primere nalezljivih bolezni.
– V primeru pokopa s krsto mora ta ostati zaprta.

Katoliška cerkev je pred dnevi že dala jasna navodila glede pogrebov: »Dovoljeni so cerkveni pogrebi ob strogem upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogreb se opravi brez pogrebne svete maše in samo z najožjimi sorodniki. Pogrebna sveta maša bo lahko darovana po preklicu tega navodila.«

Ko bolnik s koronavirusno boleznijo umre doma

Pokojnika se ne dotikajte, saj obstaja možnost okužbe. 

​Vsi pristojni, ki pridejo na dom, to so zdravnik mrliški oglednik in osebje pogrebne službe, si morajo pred vstopom v stanovanje ali hišo nadeti zaščitno opremo, o kateri smo pisali zgoraj. 

Pred odhodom iz prostora si mora zdravnik mrliški preglednik odstraniti varovalno opremo, ki jo položi v vrečo za komunalne odpadke ter zaprto vrečo pusti v prostoru. Svojci umrlega in drugi prisotni v prostoru naj se umrlega in vreče z uporabljeno osebno varovalno opremo ne dotikajo in izvajajo ustrezno higieno rok. Na to jih opozori tudi zdravnik mrliški preglednik. 

Osebje pogrebnega zavoda umrlega s COVID-19 (ali suma na COVID-19) namesti v polietilensko (sanitarno) vrečo za umrle. Po zaprtju vreče osebje pogrebne službe celotno površino vreče od zunaj pobriše z razkužilom za površine. Osebje pogrebne službe sanitarno vrečo vrečo z umrlim prestavi v transportno krsto.

Pred odhodom iz prostora si mora osebje pogrebnega zavoda odstraniti varovalno opremo, s seboj pa odnesejo še varovalno opremo drugih, ki so jo pustili in jo zavržejo kot infektivni odpadek.

Transportna krsta se mora po uporabi razkužiti, vendar NIJZ odsvetuje pranje zaradi potencialnega ustvarjanja kužnega aerosola.
Deli s prijatelji