POPLAVE

Obilnega deževja še ne bo konec, tole nas čaka v naslednjih urah

Kot kaže, se bodo reke vrnile v svoje struge v petek in v noči na soboto.
Fotografija: Kolpa je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih.  FOTO: DEJAN JAVORNIK
Odpri galerijo
Kolpa je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih.  FOTO: DEJAN JAVORNIK

Obilno deževje, ki je zajelo večji del države, po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) v prihodnjih urah in ponoči še ne bo ponehalo. Še naprej bodo naraščale nekatere reke, ki lahko poplavljajo, tudi Kolpa, ki je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih. Težave lahko povzroča tudi meteorna voda.

Kot je v izjavi za medije pojasnila Veronika Hladnik Zakotnik iz Arsa je bilo padavin ponoči največ na skrajnem jugu oz. jugovzhodu države, kjer je padlo okrog 80 litrov dežja na kvadratni meter. Nato so zajele osrednji del države, zdaj pa so se preselile v severni del. V prihodnjih urah največ padavin pričakujejo na severozahodu, deloma pa tudi na Goriškem. Ker nastajajo nevihte, ki jih jugozahodni veter nosi proti osrednjemu in vzhodnemu delu Slovenije, več padavin pričakujejo tudi tam.

Reke bliskovito narasle

Po besedah Janeza Polajnarja so obilne padavine padle na že namočena tla in polne rečne struge. Zato so reke po njegovih besedah bliskovito narasle, zlasti Kolpa. V teh urah je v srednjem toku dosegla svoj vrh, narašča pa še v spodnjem toku.

Tam bo Kolpa naraščala še vso noč, prav tako pa bodo naraščale tudi reke drugod po državi, zlasti na območju osrednje Slovenije. Po Polajnarjevih besedah so se začele razlivati tudi Poljanska Sora, Gradaščica, Ljubljanica in Logaščica. Vse te reke bodo ponoči in v petek dopoldne še naraščale.

image_alt
Arso prižgal oranžni alarm: grozijo neurja in obilne padavine

Reke lahko poplavljajo še drugod po državi, zlasti na območjih Škofjeloškega in Cerkljanskega hribovja, ponekod v okolici Ljubljanske kotline, v Zasavju, v porečju Savinje in Dravinje, zato je na območjih širše osrednje, zahodne in deloma jugovzhodne Slovenije pričakovati težave z odvajanjem meteorne vode, ki lahko poplavljajo.

image_alt
Pretresljivi prizori z Reke, v hudem neurju umrl moški (VIDEO)

Kot kaže, se bodo reke vrnile v svoje struge v petek in v noči na soboto, do konca tedna pa pričakujejo še poplavljanje Krke in Ljubljanice na območju vsakoletnih poplav.

V Osilnici in Kostelu poplavlja v podobnem obsegu kot pred 10 dnevi

V Osilnici Kolpa po besedah županje Alenke Kovač poplavlja na približno enakih območjih, kot je poplavljala pred 10 dnevi. Njena gladina se je ponoči močno dvignila, čez dan pa nekoliko upadla. Znova je poplavilo od 10 do 15 hiš, cesta Osilnica–Kostel je zaradi poplavljenega cestišča zaprta.

V Kostelu je bila po besedah župana Ivana Črnkoviča ponoči gladina Kolpe okoli pol metra višja kot pred 10 dnevi, čez dan pa je tudi upadla. Tudi tam Kolpa poplavlja v približno enakem obsegu kot ob zadnjih poplavah. Poplavilo je več cest in hiš, bojijo se, kaj bo prinesla noč, saj še vedno močno dežuje. Edina pozitivno po njegovih besedah je, da hudourniki niso tako močni, kot so bili ob poplavah pred 10 dnevi.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je Kolpa danes zjutraj v Prelesju in Kotu v občini Črnomelj poplavila cesto ter ogrožala stanovanjske objekte, gospodarska poslopja, gostinski lokal, osebna vozila in čolne. Na pomoč so priskočili gasilci iz Starega trga ob Kolpi, izčrpali vodo iz objektov in postavili protipoplavne vreče s peskom. Težave so imeli tudi v Učakovcih, Vinici in Ziljah.

V Radovičih v občini Metlika je Kolpa ogrožala stanovanjsko hišo, na Primostku pa gostinske prostore tamkajšnjega kampa. Na pomoč so priskočili gasilci in vojaki ter objekte zaščitili s protipoplavnimi vrečami peska. Težave tam je povzročala tudi narasla Lahinja.

Zaradi močnega dežja so imeli danes težave v Zagorju ob Savi, kjer je hudourniški plaz v naselju Podkraj v Zagorju ogrožal stanovanjsko hišo. Neurja in meteorna voda so med drugim povzročali težave v Celju, Velenju, Trbovljah, Hrastniku, Šmarju pri Jelšah in Škocjanu.

Kako je pri vas? Pošljite nam fotografijo ali posnetek.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas